"Уестингхаус" получила 16 млн. долара за модернизацията на V и VІ блок

"Уестингхаус" получила 16 млн. долара за модернизацията на V и VІ блок

Плащане от близо 16 млн. долара е направила АЕЦ "Козлодуй" към "Уестингхаус Енерджи Систъм” във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към V и VІ блок на централата, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

От ведомството изрично уточняват, че плащането няма нищо общо с проекта за изграждане на VІІ блок по технология на "Уестингхаус", а е свързано с проекта за удължаване на живота на двата действащи реактора.

За удължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и техния специален корпус. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.

Акционерното споразумение за изграждане на VІІ енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.

Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на VІІ блок, посочват от ядрената централа. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй” и "Уестингхаус" до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта, допълва министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес