"Уестингхаус" ще обучава български студенти за строеж и експлоатация на АР-1000

"Уестингхаус" ще обучава български студенти за строеж и експлоатация на АР-1000

Американската компания "Уестингхаус" подписа във вторник споразумение за сътрудничество с Техническия университет в София за помощ при обучението на ядрени специалисти като част от подготовката на евентуалния нов реактор по технология АР-1000 в АЕЦ "Козлодуй" и за бъдещите нужди на наскоро създадения в София Европейски център за компетенции за проектиране на системи за управление в ядрената енергетика.


Сътрудничеството ще е с Енергомашиностроителен факултет и факултет Автоматика на ТУ-София в дисциплини, които са от особено значение за изграждането на водоводния реактор AP-1000 и ядрената автоматизация. Студентите ще бъдат добре подготвени академично, за да участват пряко в потенциалното изграждане на водоводния реактор AP-1000 в АЕЦ "Козлодуй" и да се гарантира неговата работа в бъдеще.

 

ТУ-София ще бъде домакин на поредица от лекции и семинари, посветени на технологията на реактора AP-1000, а студенти от университета ще получат възможността да участват в международно признатата лятна стажантска програма на "Уестингхаус", която се провежда в различни офиси и съоръжения в Съединените щати, включително и в централата на компанията в Пенсилвания.

 

"България има дългогодишни традиции и ноу-хау в сферата на ядрената енергетика и това ново споразумение свързва "Уестингхаус" с един от най-изявените технически институти в страната", каза Ранди Галм, вицепрезидент на компанията.

 

"Радваме се, че именно ТУ-София сключи това споразумение с една от най-напредналите в технологично отношение компании в света. По този начин ние за пореден път доказахме, че университетът упорито работи за утвърждаване на добрите си взаимоотношения с бизнеса, осигурявайки на нашите студенти уникалната възможност да се запознаят на практика с най-модерните технологии, създадени до момента”, каза от своя страна Марин Христов, ректор на ТУ-София.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?