УФР планира да продължи увеличението на лихвите, но е възможна пауза догодина

Джероум Пауел

Ръководителят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел определи днес като уместно продължаването на политиката на увеличаване на лихвите, предаде Франс прес

Според Асошиейтед прес Пауел е намекнал, че е възможно да има пауза догодина, за да се оцени ефектът от затягането на кредитирането.

"Увеличението на лихвите има за цел да балансира рисковете, тъй като се опитва да поддържа икономиката в правия път", отбеляза централният банкер на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Лихвите са все така ниски според историческите критерии и остават съвсем малко под (. . .) равнище, което е неутрално за икономиката - което означава без да стимулират, нито да забавят растежа", посочи ръководителят на УФР в изказване пред Икономическия клуб в Ню Йорк.

По думите му сега няма опасни отклонения в борсовите капитализации. "Днес цените на акциите съответстват като цяло на историческите референции" като съотношението между цената на акцията и бъдещите печалби на предприятието, което я е издало, подчерта Пауел.

"От гледна точка на финансовата стабилност днес не виждаме опасни отклонения на пазара на акции", подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?