Угасени са стърнищата край Гюргево, замърсили въздуха на Русе

Угасени са стърнищата край Гюргево, замърсили въздуха на Русе

Запалените стърнища на румънска територия край Гюргево, които в четвъртък привечер замърсиха въздуха в Русе, са изгасени, съобщиха българските министерства на външните работи и на околната среда и водите.

Ведомствата са изпратили спешни писма до румънските власти заради проблема.

Министерството на външните работи е изпратило писмо до румънския посланик Йон Гъля, който от своя страна е алармирал румънското Министерство на външните работи. В същото време посланикът ни в Букурещ Тодор Чуров се свързал със заместник-кмета на Гюргево, а екоминистърът Нено Димов е писал на румънското министерство на околната среда и до местната власт.

След настояването от българска страна да се спре замърсяването на въздуха, румънските власти са изпратили проверки, които установили, че запалените стърнища вече са угасени.

В четвъртък между 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2.5 микрона (ФПЧ2.5), достигащи до 400 микрограма на кубичен метър. Отчетени са били и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми.

Незабавна проверка на русенската екоинспекция установила, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени остатъци на терен, източно от град Гюргево. По-късно нивата на ФПЧ2.5 са спаднали до нормалните фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

В петък автоматичната измервателна станция "Възраждане" в Русе е отчела минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51.55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

Споделяне

Още по темата

Още от България