Угасват надеждите за намиране на изчезнали от бедствието в Азия

Угасват надеждите за намиране на хиляди изчезнали хора от мощното земетресение, предизвикало опустошителни цунами в Индийския океан преди осем дни.

В същото време набират скорост усилията да се помогне на оцелелите от трагедията, засегнала крайбрежието от Суматра до Сомалия. Международните хуманитарни организации съобщават, че глобалните усилия най-накрая започват да дават резултат, макар че свлечените от водата пътища и мостове не дават възможност да се достигне до милиони нуждаещи се.

Над 155 000 души са загинали в резултат на безпрецедентното подводно земетресение и последвалите цунами в Индийския океан. Най- силно засегната е Индонезия, където са загинали над 94 000 души.

Десетки хиляди хора - сред които много туристи - все още се водят за изчезнали.

Над 1,8 милиона души се нуждаят от храни. Пет милиона са бездомни.

Кореспондентите съобщават за френетични сцени по местата, където оцелели от бедствието отчаяно се блъскат, за да вземат хвърляните от въздуха доставки.

Спасена е жена, прекарала пет дни в океана

Тайванска рибарска лодка акостира в Малайзия с индонезийка на борда. Жената била отнесена от приливната вълна миналата седмица и прекарала в океана пет дни, държейки се за клон от палма.

още

За пръв път по- отдалечени райони получиха храна, вода и лекарства

Периодично на малкото летище в Банда Аче - столица на индонезийската провинция Аче, пристигат жизненонеобходими доставки.

За първи път хората в по-отдалечените райони на провинцията получиха храна, вода и лекарства, но хуманитарните организации съобщават, че ще са необходими още няколко дни, преди да бъдат достигнати всички части на областта.

Кореспондент на ББС в Банда Аче съобщава, че все още има координационни проблеми - оцелелите са разпръснати в малки, импровизирани лагери, в които работят добронамерени местни доброволци. Някои от тях са получили дрехи, а всъщност имат нужда от одеяла. Други са получили за храна спагети, а нямат вода, с която да ги сготвят.

Шокиращи условия в лагерите

Хуманитарните агенции изразиха шока си от условията, в които живеят оцелелите. Един от хуманитарните работници заяви, че в лагери с по три хиляди души има само четири тоалетни.

Кореспондентът на ББС съобщава, че много оцелели са травматизирани, след като са загубили всичко и дори нямат документи. "Лекари без граници" в Банда Аче заявиха, че са изградили подвижни клиники, за да помагат на оцелелите. Много от тях са с рани и счупвания, инфектирани заради липсата на лечение.

Тайланд забрани на чужденци достъп до моргите

Официалният брой на загиналите в Индия достигна близо 15 000, но според кореспонденти реалният брой на жертвите е значително по-голям. Много от тях са на отдалечените Андамански и Никобарски острови, близо до епицентъра на земетресението.

Кореспондент на ББС съобщава, че само на един от островите - Кар Никобар - са изчезнали десет хиляди души. Оцелелите се ваксинират срещу холера и тиф. Има опасения, че непогребаните жертви могат да замърсят водните запаси.

Броят на загиналите в Шри Ланка след земетресението и приливните вълни надхвърля 30 000 души, като се очаква броят им да достигне 35 000, съобщи Асошиейтед прес като цитира Националния център за бедствени ситуации на Шри Ланка.

Около 16 000 са ранени, а почти един милион са били принудени да напуснат домовете си и живеят в 770 временни лагери в училища и храмове, се казва в изявление на центъра.

Тайландската полиция нареди в понеделник роднините и приятелите на издирваните чужденци да не посещават поразените от цунами райони и временните морги в будистките храмове, където те издирват близките си, съобщи източник от полицията, цитиран от Ройтерс.

Приятелите и роднините на чужденците трябва да проявят разбиране и да стоят далеч от храмовете и джамиите, които са превърнати в оперативни щабове. Това ще улесни работата на стотиците патоанатоми, които идентифицират телата посредством ДНК проби и извършват аутопсии, се казва в съобщението.

Разтревожени роднини на чужденци, обявени за загинали или изчезнали, обсадиха временните морги след катастрофата на 26 декември в търсене на своите близки. Според тайландския Национален център за бедствията, 5104 тела, от които 2489 на чужденци, са измъкнати изпод развалините на луксозни хотели и рибарски хижи.

Около 4000 души все още се смятат за изчезнали, като почти половината от тях са чужденци.

Подводното земетресение от 9 бала по скалата на Рихтер стана на 26 декември сутринта недалеч от индонезийския остров Суматра. В резултат на силния трус се образуваха вълни цунами с височина от 10 метра, които връхлетяха крайбрежието на 13 страни от азиатския регион със скорост 800 километра в час.

Буш - старши и Клинтън оглавиха кампанията за помощи в САЩ

В понеделник американският президент Джордж Буш обяви, че двама негови предшественици - баща му Джордж Буш и Бил Клинтън - ще ръководят националната кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите в Югоизточна Азия.

"Обръщам се към всички американци да помогнат с каквото могат", каза Буш в зала Рузвелт в Белия дом, докато до него стояха двамата бивши президенти.

Лондон обеща 50 милиона британски лири за пострадалите райони, а събраните досега дарения на граждани надхвърлят 60 милиона лири.

Чуждестранните жертви

Германия: 60 загинали; 1 000 изчезнали
Швеция: 52 загинали; 2 915 изчезнали
Великобритания: 40 загинали; 159 изчезнали
Франция: 22 загинали; над 560 изчезнали
Норвегия: 21 загинали; над 400 изчезнали
Япония: 21 загинали
Италия: 18 загинали; над 570 изчезнали
Швейцария: 16 загинали; 500 изчезнали
САЩ: 15 загинали
Австралия: 12 загинали; над 700 изчезнали
Южна Корея: 11 загинали

Цифрите са неокончателни, очаква се да нарастват

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, ще присъстват на посветената на бедственото положение в Азия среща на върха в Джакарта на 6 януари. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на говорителя на Европейската комисия Грегор Кройцхубер.

Обещаната от Европейската комисия и от страните-членки помощ за пострадалите страни засега възлиза на 240 милиона евро, каза Кройцхубер.

В Джакарта се очаква да пристигнат генералният секретар на ООН Кофи Анан, китайският премиер Вън Цзябао, австралийският премиер Джон Хауард и японският министър-председател Джуничиро Коидзуми.

Възможно е към тях да се присъедини и американският държавен секретар Колин Пауъл, отбелязва АФП.

ООН вече е събрала помощи на рекордната стойност от 1,5 милиарда долара, съобщи говорителката на бюрото за координиране на хуманитарните дейности на световната организация Елизабет Бирс.

Подобна сума за хуманитарни цели ООН успява обикновено да събере за една година, отбеляза Бирс и подчерта, че в помощта не са включени заемите, като тези от Световната банка или Азиатската банка за развитие, логистичната и медицинска подкрепа или пряката помощ, предоставена директно на засегнатите страни.

Споделяне

Още от Свят