Уго Чавес е в обтегнати отношения с католическата църква

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви, че ще преразгледа отношенията на страната с Ватикана заради възникналото напрежение между правителството и представители на католическата църква, които обвиняват Чавес в авторитаризъм, предаде Асошиейтед прес.

В реч, предавана по телевизията, Чавес възложи на външния министър да преразгледа дипломатическите отношенията с Ватикана и постави под въпрос валидността на конкордата, споразумението, даващо на католическата църква привилегии, каквито нямат други религиозни организации във Венецуела.

Чавес оспори и властта на папа Бенедикт Шестнайсети, заявявайки, че признава, че папата е държавен глава на Ватикана, но не и "Божи посланик на Земята", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Христос няма нужда от посланик. Христос е в народа и в онези от нас, които се борят за справедливост и свобода за смирените", каза Чавес и добави, че той самият се смята и за християнин, и за марксист.

Напоследък венецуелският президент е в особено остър конфликт с Църквата, която го обвинява, че води към страната към марксистка диктатура от кубински тип. Президентът отвръща с обвинения, че католическата църква заблуждава Ватикана с твърденията си, че страната върви към диктатура.

Чавес каза, че водачът на католическата църква кардинал Хорхе Уроса представлява интересите на "фашисткия, крайнодесен" елит и обвини клира, че се е съюзил с опозицията за парламентарните избори през септември.

Чавес нападна и Вашингтон, който според него финансира журналисти, неправителствени организации и формации, които са врагове на управлението му. Президентът заяви, че Венецуела може и да не приеме Лари Палмър, номиниран за американски посланик в Каракас.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?