Уго Чавес смята, че печели петролната война срещу стачниците

Президентът на Венецуела Уго Чавес вчера заяви, че вече печели "петролната война" срещу стачниците, че притокът на петрол се възстановява, подновява се работата на рафинериите и се отварят отново пристанищата, засегнати от 7-седмичното спиране на работата заради общата стачка в страната, предаде Ройтерс.

Чавес добави, че среща съпротива от страна на "саботьори", които прекратили доставките на бензин за Каракас, проникнали незаконно в компютрите, контролиращи петролните инсталации и финансите, и убедили някои търговски партньори на Венецуела да не работят със страната.

Петролната индустрия е в центъра на борбата за власт между Чавес, който обвинява корумпираните елити в опит да спрат неговата "красива революция", и опозиционните групировки, които смятат, че той води страната към комунизъм от кубински тип.

Производството на суров петрол на Венецуела, което спадна от 3 млн. барела дневно до около половин милион барела дневно по-рано през този месец, към вчерашния ден е било възстановено до ниво от 1,2 млн. барела дневно, каза Уго Чавес.

Според него преди края на този месец петролното производство на страната може да достигне 2 млн. барела дневно. Стачкуващите служители на венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела смятат, че производството на страната е едва около 650 000 барела дневно, допълва Ройтерс.

Американските корпорации, които имат интереси във Венецуела, са изправени пред нарастваща опасност от правителствена намеса или дори експроприация по време на опита на президента Чавес да се справи с общата стачка и да заздрави позициите си, пише в късното си вчерашно електронно издание в. Файненшъл таймс, като цитира бизнес-лидери.
Предупреждението към американските фирми е отправено, след като миналия петък венецуелски военни атакуваха завод на Кока-Кола в страната и раздадоха напитката на бедните, за да компенсират недостига на стоки, породен от общата стачка.

Президентът Чавес заяви, че на военните са били дадени нареждания да извършат подобни "законни действия" срещу компании, за които се смята, че притежават значителни запаси от храни. Сред американските компании във Венецуела са Крафт, Проктър енд Гембъл, Карджил и др.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес