Уговарят президента да наложи вето върху изборния закон

Днес Георги Първанов провежда консултации преди да реши дали да подпише указ за обнародване на изборния закон или да го върне за повторно обсъждане.

СДС, Демократическата партия и малките партии в Коалиция за България се обявиха против текста, регламентиращ коя партия и коалиция е парламентарно представена. Според тях мнозинството решава свои вътрешни проблеми с тази промяна. Според приетите поправки парламентарни са тези формации, които освен законна регистрация имат и парламентарна група или достатъчен брой депутати, за да създадат такава. Срещу този текст се обявиха от "Оборище" и Партията на българските жени - заедно те имат едва 7 народни представител.

Първанов разговаря и с лидера на Национален идеал за единство (НИЕ) Никола Николов. НИЕ, които имат своя парламентарна група, се смятат за парламентарно представена сила и са на мнение, че поправките в закона могат да минат. Президентът не дал индикации дали ще наложи вето, каза лидерът на НИЕ пред mediapool.bg. От парламентарната група НИЕ изразиха опасение, че евентуално сезиране на Конституционния съд по поправките в Закона за местните избори може да "нажежи" обстановката около местния вот.

Приетите от мнозинството поправки целят да легитимират НДСВ като парламентарна партия, макар че тя беше учредена почти година след изборите, в които участва с регистрацията на движение "Оборище" и Партията на българските жени. Тъй като не успя да постигне съгласие за коалиционно споразумение с тях, НДСВ няма достъп и до държавната субсидия от близо 2 млн. лева, която получава за броя на спечелените гласове. Тези пари са приведени по сметката на Весела Драганова, лидер на Партията на българските жени.

В петък Драганова и Пейков призоваха президента да наложи вето над закона. В същия ден при Първанов отидоха председателят на парламента Огнян Герджиков, шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев и председателката на правната комисия Анелия Мингова. След тази неформална среща Огнян Герджиков заяви, че президентът няма намерение да наложи вето върху промените в Закона за местните избори. С президента те били обсъдили тълкуванията, свързани с подбора на Централната избирателна комисия за местните избори.

Вчера зам.-председателят на СДС Екатерина Михайлова призова президента, ако има намерение да налага вето на промените в Закона за местните избори, да го направи буквално в следващите часове или най-късно до ден. Тя обясни, че това е наложително, за да може Народното събрание да реагира възможно най-бързо и да осигури нормален избирателен процес.

След среща с президента Георги Първанов Надежда Михайлова изрази безпокойството си от "нехайството" на мнозинството, с което се поставяли под съмнение честността и нормалното протичане на местните избори. Михайлова повтори, че дефиницията за парламентарно представена партия и коалиция може да породи редица проблеми.

Обединените демократични сили биха подкрепили свикване на извънредно заседание на парламента, на което да бъдат коригирани някои от текстовете на гласуваните преди дни промени в Закона за местните избори, декларира Михайлова.

Лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски призова президента Георги Първанов да наложи вето на Закона за местните избори. От партията също възразяват срещу дефиницията за парламентарно представена партия и коалиция и срещу неприетото като предложение - в населени места над 100 души да се гласува за кмет. Праматарски прогнозира, че този "силов подход" може да доведе до трусове в парламентарното мнозинство. Ако управляващите не се съобразят с възраженията на опозицията, е възможно да се стигне до сезиране на Конституционния съд по някои текстове в Закона за местните избори, заяви Праматарски.

Президентът се колебае. Шансовете не са 50 на 50. Аргументите за ветото не са достатъчни. Управляващото мнозинство поставя президента пред неудобна позиция, ако той наложи вето хората ще кажат, че президентът е виновен, че законът ще се приеме чак есента. Това обясни лидерът на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков на излизане от срещата си с държавния глава по повод промените в закона за местните избори.

В срещата участваха Николай Камов, Гиньо Ганев, Тодор Бояджиев, Александър Паунов. Лидерът на БСП Сергей Станишев не участва в срещата.

Кръстьо Петков останал с впечатлението, че в случая се разигравало една гросмайсторска операция, като се притиска президента до стената, а малките партии се поставят пред ултимативни решения.

Апелираме към мнозинството и ръководството на Народното събрание в случай, че има президентско вето, парламентът да работи и през ваканцията, каза Петков. Ако няма вето - готви се подписка до Конституционния съд, която ще постави в по-различна светлина целия ход на подготовката на местните избори, обясни още той.

Президентът можел да използва своето влияние и при срещи с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който се завръща след няколко дни, да поиска промени в позицията на управляващото мнозинство, обясни още Петков.

След срещата си с Първанов, той се чул по телефона със Станишев и останал с впечатление, че и БСП би подкрепила едно евентуално вето. Петков обясни още, че не виждат причини да се приема определението за парламентарно представени партии и коалиции в средата на мандата. Той каза, че управляващите са стигнали до това решение в резултат на това, че в НДСВ не могат да си решан вътрешнопартийните проблеми, свързани с мандатоносителите.

Утре по всяка вероятност президентът Първанов ще се срещне и с ръководството на БСП.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?