Ухан се възстановява: магазините са отворени, автобусите и метрото се движат

Ухан се възстановява: магазините са отворени, автобусите и метрото се движат

Магазините в китайския град Ухан, който бе в центъра на епидемията от новия коронавирус, бяха отворени отново днес, след като властите премахнаха още антивирусни мерки, които задържаха десетки милиони хора у дома за два месеца, предаде Асошиейтед пресв понеделник.

Автобусите и метрото в Ухан бяха пуснати в движение. От събота са отворени и железопътните гари.

Местните власти са получили разпореждане да възстановят производството, търговията и другите индустрии, но все още има предохранителни мерки при завръщането на хората на работното им място.

Контролът върху пътуванията в по-голямата част от провинция Хубей, чиято столица е Ухан, бе премахнат на 23 март. Ограниченията за напускане на града се очаква да бъдат отменени на 9 април.

"Толкова съм развълнувана, иска ми се да крещя", заяви в пешеходна зона жена, която се представи само с името Кет. Тя разказа, че е учителка в източния град Нанцзин (Нанкин) и е била на гости при роднини в Ухан, когато в края на януари властите блокирали града. "След два месеца затворена ми се иска да скачам", заяви Кет и добави, че иска да си навакса с пазаруването.

Продавачите са поставили устройства за дезинфекция на ръцете и проверяват клиентите за висока температура. Около 70-80 на сто от магазините в пешеходната зона са отворени, но в много от тях се ограничава броят на клиентите, които могат да влязат вътре.

По улиците на Ухан се виждат родители с деца, но автомобилният трафик е слаб, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус