Уикилийкс обеща награда за сведения, изтекли от администрацията на Обама

Уикилийкс обеща награда за сведения, изтекли от администрацията на Обама

Уикилийкс обеща във вторник награда за сведения, изтекли от Белия дом, преди да го напусне американският президент Барак Обама. Същевременно основателят на сайта Джулиан Асандж повтори, че Русия не стои зад скандала с имейлите на Хилари Клинтън, предаде Франс прес.

"Предупреждение към системните администратори: не оставяйте Белия дом отново да унищожи историята на САЩ! Копирайте (документите) още сега и (ги) изпратете на Уикилийкс, когато пожелаете!", обяви чрез Туитър организацията, огласила вече множество секретни документи.

"Предлагаме награда от 20 000 долара за всяка информация, спомогнала да бъде арестуван или регистриран всеки служител от администрацията на Обама, унищожил важни досиета", заявява сайтът.

Асандж даде обширно интервю на американската телевизия "Фокс" в посолството на Еквадор в Лондон, където се укри през юни 2012 г.

Той отново отказа да назове източника, предал на Уикилийкс документите, откраднати от електронните пощенски кутии на Джон Подеста, ръководел кампанията на кандидатката на демократите в президентските избори Хилари Клинтън - включително три нейни лекции срещу заплащане, платени от банката "Голдман сакс", които хвърлят светлина върху връзките ѝ с Уолстрийт.

Клинтън обвини в изтичането на тези данни руското правителство - гледище, което споделя и американската администрация. Тя упрекна Уикилийкс, че подпомага нейния съперник републиканец Доналд Тръмп, спечелил в крайна сметка изборите.

"Източникът не е руското правителство", отсече пред "Фокс" Джулиан Асандж, яростен противник на Хилари Клинтън.

Според него е "невъзможно да се каже" дали огласяването на тези имейли е спомогнало магнатът да бъде избран на висшия пост.

Но "и така да е", изборите бяха разклатени от "истински изявления" на Клинтън и хора от обкръжението ѝ, каквито имаше в тези имейли, изтъкна той.

Точно преди конгреса на демократите през юли Уикилийкс публикува близо 20 000 вътрешни имейла на партията, разкриващи, че нейни водачи са склонни да фаворизират Клинтън по време на първичните избори - това стана причина Дона Брейзил, оглавявала Националния комитет на Демократическата партия, да подаде оставка.

Четирийсет и петгодишният Асандж се укрива в еквадорското посолство във Великобритания, за да избегне екстрадиция в Швеция и арест в рамките на разследване за изнасилване след подадена от шведка жалба срещу него. Асандж отрича да е замесен в изнасилване и казва, че това е трик с цел да бъде екстрадиран в САЩ, които искат да го съдят за разпространение на секретна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?