"Уикилийкс" предава на Дания 400 хил. документа за изтезания в Ирак

Международият интернет-портал Wikileaks "Уикилийкс" се е съгласил да предостави на датските въоръжени сили близо 400 хиляди секретни документа във връзка с разследване в Дания на нехуманно отношение срещу военнопленници в Ирак.

Това съобщава днес датският вестник "Берлингске тиденде", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Министър-председателят на Дания Ларс Льоке Расмусен е поискал от министерството на отбраната и военното командване на страната да подготвят доклад за парламента във връзка с твърдения, че датските сили в Ирак са предавали на местните власти пленници, съзнавайки, че те са заплашени от изтезания и смърт. Това е станало известно след публикации на уебсайта на "Уикилийкс" и след признания на датски войници.

На пресконференция в Женева в четвъртък основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж каза, че до края на годината организацията ще публикува още хиляди секретни документи, отнасящи се до няколко държави, включително Русия. На въпрос защо до момента са били обнародвани само документи, засягащи САЩ, Асандж отговори, че организацията публикува документите "по реда на тяхната значимост".

Джулиан Асандж отбеляза, че "Уиклийкс" не се опасява от хакерски атаки срещу нейния сървър. Той посочи, че от 2007 г. техническата инфраструктура на организацията е била атакувана от правителства, като даде пример за атака срещу уебсайта на "Уикилийкс", извършена от хиляди компютри в Китай.

Асандж коментира също твърдения, че руската федерална служба за сигурност (ФСБ) има готовност да направи недостъпен сайта на "Уикилийкс". "Понеже нашата организация е атакувана постоянно, не смятаме, че руската ФСБ или друга организация лесно ще спрат нашата дейност", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?