"Уикилийкс" публикува списък с рискови обекти за САЩ

Сайтът "Уикилийкс" публикува поверителен списък с рискови обекти по целия свят, които САЩ желаят да опазят от терористични атаки, съобщи Франс прес.

Дипломатическа депеша на Държавния департамент с дата февруари 2009 г. изисква от американските дипломатически представители да опишат инфраструктурите и предприятията по света, чиято загуба би засегнала в значителна степен икономическата или националната сигурност на САЩ.

В списъка, който покрива редица страни, фигурират подводни оптични кабели, пристанища, мини и предприятия, произвеждащи фармацевтични продукти за общественото здравеопазване.

В документа с потенциалните терористични цели са споменати почти сто газовопровода, както и фирми, чието производство е важно за националната сигурност на САЩ, от които поне дузина са германски компании.

Според документа например седалището на БАСФ в Лудвигсхафен е посочено като ”най-големия химически концерн в света”, който е от значение за националната сигурност на САЩ. Компании като ”Сименс” са цитирани като важни производители на трансформатори и турбини за производство на електроенергия от ВЕЦ.

Според мнение на Би Би Си от документа става ясно колко е голямо за САЩ значението на чуждестранни обекти за американската сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?