”Уикилийкс”: САЩ са шпионирали икономически Франция

”Уикилийкс”: САЩ са шпионирали икономически Франция

Шпионският скандал между Франция и САЩ може да се разрасне, след като  "Уикилийкс" пусна документи, показващи, че Вашингтон е водил мащабен икономически шпионаж.

Според "Уикилийкс" материалите, публикувани съвместно с в. "Либерасион" и информационния уебсайт "Медиапар", показват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.

Сред шпионираните служители са били бившите финансови министри Франсоа Бароен и Пиер Московиси, става ясно от материали за извършваното от АНС следене между 2004 и 2012 г.

Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС е събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 милиона долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.

Миналата седмица "Уикилийкс" съобщи, че АНС е шпионирала последните трима президенти на Франция, което накара Париж да протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят