Делото за правителствения авиоотряд потъна в прокуратурата

Уиски, омари и сьомга влизат в задължителното меню при полетите на властта

"Авиоотряд 28" пусна поръчка за кетъринг за 40 000 лв. за една година

Уиски, омари и сьомга влизат в задължителното меню при полетите на властта

Президентът, премиерът, министрите и депутатите, които ползват услугите на "Авиоотряд" 29 ще консумират уиски с черен етикет, сьомга, омари и пр., на борда на самолета или в хеликоптера.

Това става ясно от публикуваната поръчка за кетъринг за полетите на властта. Тя е с прогнозна стойност от 40 000 лв. за една година – от 28 април 2015 г. до 28 април 2016 г.

Срокът за подаване на офертите е до 14 април.

Към документацията за участие е приложен списък с общо 119 артикула – храни, напитки и консумативи. От алкохолните питиета са посочени 50 грамови шишенца с уиски "Johnni Wolker" – black (бел.ред. - спазен е правописът в офертата), водка "Smirnoff", джин "Beefeater", "Baileys"

За бирата на борда е указано само, че е достатъчно да има българска и вносна. Храната трябва да включва от банички със сирене до ордьоври от скариди и плата с български и вносни колбаси и сирена, като и с морски деликатеси. Кроасаните са за "разядка".

Сред основните ястия са посочени сьомга на скара, октопод, калмари, омар, броколи със синьо сирене, както и винен кебап.

За десерт, освен всички видове плодове, сред които и екзотични като манго и папая, са включени и торти "Гараш", "Сахер", "Терамису" и "Чийз кейк".

Кетърнигът е за самолетите Airbus и Фалкон-2000 и за три хеликоптера – МИ-8ПС, МИ-8Т и Агуста А-109Е.

Едно от изискванията към изпълнителя е да предостави пълен достъп до храните на служители от Националната служба за охрана. Те ще проверяват качествата на храните и напитките и ще следят за санитарните изисквания според Закона за храните и Българската агенция по безопасност на храните.

Изпълнителят трябва да осигури консумативите за еднократна употреба, докато посудата за многократна ще бъде предоставена от "Авиоотряд 28". След изтичането на договора обаче тя трябва да бъде върната във вида, в който е получена.

Бъдещият изпълнител ще бъде избран по формула, която ще определи "икономически най-изгодна оферта". С най-голяма тежест (50%) в нея е общата сумарна цена на 119-те храни и напитки от списъка. Средно аритметична цена на цялостното обслужване за всяка конкретна доставка на кетъринга има 30% тежест във формирането на оценката. Останалите 20% са за предложената месечна цена за измиване и съхранение на посуда за многократна употреба до 100 комплекта, която е собственост на "Авиоотряд 28".

За изминалата година издръжката на "Авиоотряд 28" беше намалена с 800 хил. лв., след като през 2012 г. и 2013 г. годишната му издръжка беше 7.1 млн. лв.

"Авиоотряд 28" попадна във фокуса на общественото внимание през 2013 г. след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, което предприе ревизия на полетите и разкри, че правителственият самолет е бил ползван от отбора, в който Бойко Борисов играе футбол, - "Витоша Бистрица" за приятелска среща на морето.

Беше направена нарочна специална парламентарна комисия, чието разследване завърши с разкритието, че полетите на властта по времето на първия кабинет на Борисов са стрували на данъкоплатците близо 33 млн.лева.

Според парламентарното разследване, оглавявано от "Атака", в периода август 2009 - март 2013 г най-много са били полетите на тогавашния премиер – 267 на стойност над 1 милиона лева. Депутатите пресметнаха, че Борисов е прелетял два пъти разстоянието до Луната, прекарал е 37 денонощия във въздуха и е обиколил 17 пъти екватора. Членовете на парламентарната комисия изчисляваха включително и колко ядки са изяли висшите ни държавници по време на полети и дори догадки придружавани ли са били от фолк певици.

Документите от разследването на депутатите бяха предадени на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че за Борисов може да получи обвинение за "екзотичните полети", но това не се случи. Вместо него беше обвинен бившият шеф на "Авиоотряд 29" Пенчо Пенчев. Според прокуратурата от ноември 2009 г до юни 2013 г Пенчев е издавал заповеди за полети в услуга на хора, които са извън предвидените по закон.

Към момента няма публична информация дали делото е стигнало до съда или е прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?