"Уиз Еър" разширява базата си във Варна

Шест нови маршрута и втори самолет пуска нискотарифната авиокомпания

"Уиз Еър" разширява базата си във Варна

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа "Уиз Еър" (Wizz Air) увеличава капацитета на базата си във Варна. Превозвачът обяви, че пуска втори самолет, шест нови маршрута и обновява честотата на някои от вече съществуващите полети.

Новият Airbus A320 ще се присъедини към флотилията на "Уиз Еър" на 1 юли 2019 г. и ще създаде 35 нови работни места, каза Андрас Радо, мениджър Корпоративни комуникации на "Уиз Еър".

С новата придобивка унгарската авиокомпания ще има до общо 9 самолета в България, от които седем в София и два във Варна. Това ще повиши капацитета ѝ с 14% спрямо предходната година и ще доведе до нови маршрути и актуализирана честота на полетите.

От юли догодина "Уиз Еър" ще лети от Варна до три германски града - Хамбург, Кьолн и Берлин, както и до Париж, Ливърпул и Копенхаген. Билетите вече са пуснати в продажба на цени от 39.99 лв. в едната посока.

Първият полет на "Уиз Еър" от Варна е през 2007 г. Над 400 000 пътници са ползвали услугите на авиопревозвачът за първите 11 месеца на 2018 г. по маршрутите от и до морския град, което е ръст от 48% спрямо 2017 г.

Общо за трите си бази в България компанията отчита 17% годишен ръст на пътниците за периода януари - ноември 2018 г. Общо превозените пасажери са над 2.8 млн. души.

С решението да базира втори самолет във Варна "Уиз Еър" ще разполага с над 500 000 места по 14-те си маршрута от морския град и с общо 3 млн. места по своите 49 маршрута от и до България.

Нискотарифният превозвач вече предлага 49 маршрута от три летища в България до 18 държави.

"Нашият силен растеж в България допълнително укрепва ангажимента ни към страната, града и летището във Варна и същевременно има позитивен ефект върху туризма и хотелиерството в страната", каза Андрас Радо, мениджър корпоративни комуникации на "Уиз Еър".

"Заедно с нашите партньори и приятели от "Уиз Еър", ще дадем възможност на повече варненци да пътуват и на повече туристи да се запознаят с красивото българско Черноморие", заяви Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на "Фрапорт България", оператор на летище "Варна".

Споделяне

Още от Бизнес