"Уиз еър" съкращава служители и заплати

"Уиз еър" съкращава служители и заплати

Нискотарифният авиопревозвач "Уиз еър" (Wizz Air) ще намали служителите си с 19 процента, ще ореже заплатите и ще върне по-стари лизингови самолети, за да понижи разходите докато не извършва полети заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

"Уиз еър", чиято географска зона на работа е предимно Централна и Източна Европа, съобщи, че няма да обявява прогнози за тази финансова година, но отбеляза, че се придържа към плана за увеличаване на капацитета с 15 процента годишно щом се нармализира пазарът.

Така изразената увереност е в контраст с "Луфтханза" (Lufthansa), която миналата седмица предупреди, че намалява капацитетите си, тъй като е на мнение, че ще са нужни години за връщането на авиопревоза към равнищета от преди кризата.

Коронавирусът замрази пътуванията по въздух и много пътнически полети, които все още се извършват, са главно с цел репатриране.

Уиз еър, който обяви, че използва 3 процента от капацитета си, каза, че е разполагал с 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) кеш в края на март 2020 година. Според анализатори "Райънеър" (Ryanair) и "Уиз еър" ще бъдат единствените европейски авиопревозвачи, които ще избегнат рефинансирането.

За 12-те месеца до 31 март тази година "Уиз еър" очаква да отчете основна нетна печалба, както е прогнозирала преди, в порядъка на 350-355 милиона евро.

Авиокомпанията, която е листвана в Лондон, но е основана в Унгария, съобщи, че ще съкрати 1000 служители. Също така ще намали заплатите на директорите и по-високопоставените служители с 22 процента, а на пилотите, стюардите и офис персонала - със средно 14 процента. Освен това компанията се договаря с доставчици да съкрати договорените обеми и понеже съществуващи лизингови договори изтичат, компанията ще върне 32 по-стари лизингови самолета до края на 2023 година

Споделяне

Още от Бизнес