Указания ще поправят грешките в учебниците до ІV клас

Тодор Танев, сн. БГНЕС

Предвижда се разработване на специални методически указания към учебниците от І до ІV клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите, за да коригират допуснатите в момента грешки в пособията. Целта на упътванията е да поправят неточностите докато се напишат нови учебници, което обаче не е ясно кога ще стане.

Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Тодор Танев, който в момента се запознавал със съдържанието на учебниците и установил, че има нужда от подобни коригиращи указания.

"Тези свитъци ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници като методически указания, които да коригират общо грешките като схема", поясни той.

По думите му,  въпросните упътвания ще действат до приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, с който ще бъдат променени тотално стандартите, учебните програми, учебниците.

Танев посочи, че ще се промени изцяло философията в образователната система. Местните власти, бизнесът, учителите, родителите трябва да бъдат партньори на образованието, да участват в правенето на учебните програми, каза министърът. Според него е редно тези общности да бъдат активни, да са в училищните настоятелства и да казват какво искат, а не министерството да им налага правилата.

За въвеждането на религията като задължителен предмет Танев посочи, че този разговор според него е малко закъснял. В продължения на десетилетия е наложено едно статукво и сега дискусиите не бива да се водят само в министерството и парламента, каза министърът. По думите му безспорно една от страните в разговора е Светият синод, но трябва да се чуе и цялото общество. По тази тема е редно да се вземе колективно решение, което почива на съгласие, бе позицията на министъра.

Танев каза още, че не прикрива никакви злоупотреби, извършени във фонд "Научни изследвания". "Злоупотреби има много и те в момента са в прокуратурата и в ДАНС. Това правя. Не ги прикривам, а ги давам там, където могат да ги решат. В това можете да бъдете сигурни. За съжаление в България много хора си разрешават да говорят точно обратното на това, което е истина. Ще ги дам под съд", закани се танев.

Във Варна министърът на образованието бе гост на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Висшето военноморско училище от випуск 2015.

Споделяне

Още от България