Украйна, Беларус и Русия си спомнят за кошмара след взрива в АЕЦ

Украйна, Беларус и Русия си спомнят за кошмара след взрива в АЕЦ

На 26 април преди 24 години се случи най-тежката авария в историята на ядрената енергетика – взриви се един от реакторите на атомната електроцентрала в Чернобил. Радиация зарази 145 хил. кв. километра от днешна Украйна, от Беларус и Русия, а между пет и осем милиона души бяха засегнати от облака радиоактивни частици.

Цяла Европа, особено северната ѝ част, почувства колко страшно нещо е изпуснатата от контрола на човека ядрена енергия.

В Украйна и Беларус стотици хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в първите дни след аварията. Повечето от тях не се върнаха никога по тези места. Селища се превърнаха в призрачни места с изоставена покъщнина и домове, които в следващите години бавно се превръщаха в руини, недокоснати от човешка ръка в строго охраняваната радиоактивна зона.

От лъчева болест буквално за дни и месеци умряха около 20 хиляди строители и военни, които спешно отидоха да затварят в специален саркофаг гръмналия реактор. Десетки хиляди жители от околните селища развиха тежки заболявания. Родиха се стотици деца с малформации, а други се разболяха от различни форми на рак и не доживяха до юношество.

Последиците от радиацията се усещат до днес в редица райони на Украйна и Беларус.

У нас вестта за взрива бе скривана дни наред

В България вестта за ядрената катастрофа дойде от ″вражеските радиостанции″ като ″Свободна Европа″ и ″Гласът на Америка″. Тогавашното партийно и държавно ръководство благоволи да съобщи на хората какво се е случило няколко дни по-късно, след като ″пак отвън″ стана известно, че радиоактивен облак е преминал над България. Но никой не отмени задължителната първомайска манифестация на трудещите се под дъжда. Никой дълго време не предупреди хората да внимават с храната и да мият продължително зеленчуците и плодовете.

А в това време партийните и държавните ръководители получаваха специална храна.

Днешната мрачна годишнина ще бъде отбелязана в Украйна, Беларус и Русия със специални церемонии.

Много анализи показват, че причината за безпрецедентния инцидент е верига от човешки грешки. Операторите на реакторите са били недобре подготвени, не са взети предвид и множество по-ранни предупреждения за нередности. Дори и КГБ е подавала доклади за пропуски при изграждането на четвъртия енергоблок, който няколко години по-късно се взриви. Прикрити са били и фактите, че реактори от този тип увеличават мощността си при липсата на охлаждане.

Поколения ще минат, преди Чернобил стане безопасен

Работата на АЕЦ ″Чернобил″ бе изцяло спряна на 5 декември 2000 година. За извеждане на централата напълно от експлоатация и преобразуването ѝ в екологично безопасна система обаче ще са необходими около 70 години, защото в сърцевината на стоманобетонния саркофаг, спешно излят над разрушения от взрива блок, още тлее ядрен процес.

От 1 януари 2010 г. в Украйна започна реализацията на държавна програма за извеждане на Чернобилската АЕЦ от експлоатация и преобразуването на обекта, наречен ″Укритие”, в екологично безопасна система, напомниха от украинското посолство в София.

Като най-тежко пострадала от взрива страна Украйна предприе няколко важни за бъдещето ѝ стъпки. В началото на 90-те години след разпада на СССР Украйна се отказа от статута си на ядрена държава. През 2000 година бяха закрити трите работещи блокове на Чернобилската АЕЦ, въпреки твърденията на специалистите, че те са безопасни.

В средата на април 2010 г. президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че Украйна ще отдаде всичките си запаси на високообогатен уран и поиска антиядрената политика на страната да бъде зачетена в международните отношения.

Споделяне

Още от Свят