Украйна блокирана от протести срещу фалшификацията на изборите

Десетки хиляди украинци са блокирали по-големите градове на страната, протестиращи срещу проведения в неделя втори тур на президентските избори, които опозицията обяви за фалшифицирани.

В същото време силовите структури заплашиха демонстрантите, че са "готови бързо и в срок да пресекат беззаконието".

В понеделник сутринта опозиционният лидер Виктор Юшченко призова привържениците си към гражданско неподчинение.

Киев и Лвов отказаха да признаят победата на премиера Виктор Янукович, който, според ЦИК, е спечелил изборите.

Към този момент единствено Русия признава изборните резултати. САЩ обявиха, че вотът е бил солово манипулиран, а ЕС призова украинските власти за преразгледат изборните резултати.

Руският президент Владимир Путин, който подкрепя правителствения кандидат Янукович, обещал да обвърже Украйна в икономически съюз с Русия, Беларус и Казахстан, призна изборните резултати.

Путин поздрави по телефона Виктор Янукович. По думите на прессекретаря на руския президент, в хода на разговора е "било подчертано, че битката е била остра, но открита и честна, а победата - убедителна".

Наблюдателите от ОССЕ заявиха, че проведеният втори тур на изборите в неделя не е отговарял на европейските демократични стандарти. Същата беше оценката на ОССЕ и за първия тур на изборите.

Юшченко, възприеман от поддръжниците си като прозападен политик, призова събралото се на площада при минусови температури множество от демонстранти да не си отиват до "пълната победа". Властите прибягнаха до явна фалшификация на изборните резултати, като пренебрегнаха волята на народа, изтъкна той.

Киевският градски съвет призова парламента да отхвърли резултатите

Киевският градски съвет призова парламента да отхвърли резултатите от официалното преброяване на бюлетините. В изявление на съвета се изразява недоверие към ЦИК, извършваща преброяването, и се посочва, че ще бъде предложено на депутатите предварителните резултати от изборите да не бъдат признати.

Властите в Киев обаче не последваха примера на градските съвети в Лвов и Ивано-Франковск, които обявиха опозиционния лидер Виктор Юшченко за победител в надпреварата.

По искане на 150 депутати от опозицията украинският парламент ще се събере във вторник на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията около изборите, предаде ИТАР-ТАСС. Според депутата Олег Рибачук целта на заседанието ще бъде да се изрази недоверие към ЦИК.

Кореспонденти предават, че на киевския площад Независимост са се събрали между 70 000 и 90 000 души. Продължава и изграждането на палатковия лагер на привържениците на Юшченко. Милицията не се противопоставя на акцията.

Централната избирателна комисия обяви в понеделник, при преброени 99% на сто от бюлетините, че правителственият кандидат Янукович печели с 3% разлика срещу Юшченко. Според официалните данни Янукович е получил 49,4% от гласовете, а Юшченко - 46,7%.

Опозицията обаче алармира, че са засечени хиляди нарушения на изборния процес, включително и много висока избирателна активност (96%) в източните райони на страната, смятани за лоялни на правителството.

Освен от Путин, Янукович бе подкрепен и от досегашния президент на Украйна Леонид Кучма.

В понеделник бяха цитирани и данни от ексит полс - проучвания, правени в деня на гласуването - според които кандидатът на опозицията води с 6 пункта.

ОССЕ изтъкна, че държавата е злоупотребила с подкрепата си за премиера Янукович, в чиято полза са работили и преобладаващата част от медиите.

ОССЕ са установили също така, че са използвани заплахи спрямо избиратели.

Властите разследват убийството на полицай, охранявал изборни книжа в село в централната част на страната.

Заплахи за смазване на протестите

В Киев са предприети изключително високи мерки за сигурност. Улиците са пълни с войска и полиция. Сградата на ЦИК е обградена с военна техника.

Генералният прокурор на Украйна, заедно с МВР и службата за охрана обнародваха в понеделник вечерта съвместно изявление, че единствено ЦИК, а не "улиците и площадите" определят победителя в изборите, съобщи сайтът forUm.

Силовите органи предупреждават, че някои политици извеждат хората навън и подстрекават към насилствени действия и натиск върху ЦИК, което говори, че интересът им е "да завоюват властта на всяка цена". По-нататък силовите структури заплашват, че са готови "бързо и твърдо да пресекат беззаконието".

ЕС призова властите да преразгледат изборните резултати

Европейският съюз смята, че вотът не отговаря на международните стандарти и призова украинските власти да преразгледат начина на произвеждането им и изборните резултати, заяви в понеделник холандският външен министър Бернард Бот, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че всяка от 25-те страни членки на Евросъюза ще извика съответния украински посланик, за да изрази позицията си за изборите.

Ние решихме освен това, че председателството на ЕС заедно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще обсъдят по-нататъшни стъпки с украинските власти. Ние ги призоваваме да преразгледат заедно с ОССЕ изборния процес и резултатите, посочи Бот.

НАТО: Украйна не съблюдава принципите на демокрацията

Изборите в Украйна показаха, че страната не спазва поетите ангажименти към западните институции да съблюдава принципите на демокрацията, заяви в понеделник генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, цитиран от Асошиейтед прес.

Мога само да изразя разочарованието си от начина, по който протекоха изборите, включително от пристрастието на медиите и злоупотребата с държавни средства, каза той.

Украйна пое ангажимент да съблюдава демократичните стандарти на ОССЕ, ЕС и НАТО, но за съжаление се оказа че не се съобразява в достатъчна степен с тях, подчерта Схефер.

Той изтъкна, че НАТО ще продължи да съдейства за реформите в страната и за установяване на стабилност в региона, но допълни, че ще следи развоя на събитията "с повишено внимание".

Председателят на руската Държавна дума Борис Гризлов заяви, че според него Русия не бива да се меси във вътрешните работи на Украйна. Нашата помощ се свежда до това да призоваваме към ред и към признаване на резултатите от гласуването, изтъкна той.

По думите му констатираните нарушения при изборите не могат да повлияят драстично върху резултатите и не могат да бъдат аргумент за обявяването им за невалидни. Това, че избирателната активност надхвърли 80 процента, показва, че изборите са били демократични, посочи Гризлов. Той призова украинците да се отнесат към резултатите от втория тур на гласуването като към свършен факт.

Още от Свят