Украйна: борците срещу корупцията са жертва на атаки, понякога смъртоносни

Виталий Устименко

Виталий Устименко бе намушкан и пребит посред бял ден на улицата. Подобна агресия (понякога смъртоносна) бе упражнена и срещу десетки други антикорупционни активисти в Украйна, но остана безнаказана.

Всеобщото недоволство от корупцията бе една от главните причини за прозападното въстание, наречено Майдан. Пет години по-късно напредъкът е бавен, а броят на тези нападения бързо се увеличи, пише агенция Франс прес в кореспонденция от Киев.

Двадесет и пет годишният Виталий Устименко разкритикува чиновниците и бизнесмените, които строят огромни търговски центрове и луксозни апартаменти в защитените райони на Одеса, пристанищен град на Черно море.

Според него "порочният кръг" на корупцията, в който са замесени влиятелни бизнесмени, представители на местните власти, прокурори и полицията правят възможни тези незаконни дейности.

Миналия юни младият мъж бе намушкан от непознати, които освен това го пребиха. За Устименко няма съмнение, че причината за агресията срещу него е дейността му на активист.
Нападателите му, които сега са временно задържани, бяха арестувани чак след вълна от демонстрации срещу бездействието на полицията. Поръчалите нападението обаче вероятно така и няма да бъдат намерени, казва с примирение Устименко пред АФП.

"С развързани ръце"

Кметът на Одеса Генадий Труханов от дълго време е обвиняван от критиците си в корупция и във връзки с организираната престъпност. Офисът му бе претърсен през 2017 г. в рамките на разследване за отклоняване на обществени средства.

Тревожно е положението и в цялата държава. Базираният в Киев Информационен център за човешките права е регистрирал близо сто нападения през последните четири години, като половината от тях са извършени миналата година.

От десетте убийства на антикорупционни активисти, еколози и правозащитници, които е възможно да са били убити заради обществената си дейност, пет са извършени миналата година, твърди центърът.

"Изключително малко са случаите, когато поръчалите нападенията са намерени и изправени пред правосъдието. Подобна безнаказаност показва, че корумпираните чиновници са с развързани ръце. Те разбират, че е лесно да организират нападения и дори да убият активисти, без да бъдат наказани", казва със съжаление директорката на центъра Тетяна Печончик.

Революцията на Майдана започна през 2014 г. с бягството в Русия на проруския президент Виктор Янукович и с идването на власт на прозападни сили, които обещаха да сложат край на ширещата се корупция.

Под натиска на Запада и на украински активисти новите власти създадоха нови антикорупционни структури. Създаването на специализиран съд се бави и нито един високопоставен служител не бе осъден за корупция през последните години.

Украйна се изкачи до 120-то място от общо 180 в публикуваната миналата сряда класация за възприятие на корупцията на международната организация "Трансперънси интернешънъл". За сравнение: тя заемаше 142-о място през 2014 г., но продължава да е доста по-надолу от съседите си от Европейския съюз.

Липсата на резултати по този въпрос е един от големите недостатъци на мандата на президента Петро Порошенко, който ще е един от кандидатите за президентския пост на изборите на 31 март.

Според експертите увеличаването на броя на нападенията е провокирано освен от царящата безнаказаност и от започнатата от Киев през 2015 г. децентрализация, която накара активистите да наблюдават отблизо действията на местните власти.

Атака с киселина

Някои подозират, че централната власт толерира нападенията и е оставила определени територии в ръцете на местните мафии в замяна на тяхната лоялност.

"Националната политическа класа не реагира, а по-скоро изрази косвена подкрепа за тези действия, тъй като усети идващата от активистите заплаха за властта и доходите си", заяви Дмитро Булах, директор на Антикорупционния център на Харков (Източна Украйна), който също стана жертва на агресия през 2017 г.

През юли нападател заля с един литър сярна киселина Катерина Гандзюк, съветничка на кмета на Херсон (Южна Украйна), която критикуваше корупцията в полицията на региона. Тридесет и три годишната жена почина от раните си през ноември. Шестима заподозрени бяха задържани, но не бе арестуван нито един от поръчалите нападението.

В отговор на общественото възмущение Западът призова Киев да положи допълнителни усилия за установяване на извършителите на подобни нападения. Според активистите и експертите обаче е необходима мащабна реформа, включително на полицията и съдебната система, за да бъдат предотвратени нови престъпления.

"Решението е една силна държава, която зачита върховенството на закона", за да може престъпниците да бъдат "наказвани бързо и без колебания", заяви Адриан Каратницки от мозъчния тръст "Атлантически съюз" във Вашингтон.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят