Украйна договори газ от Полша след спрените руски доставки

"Газпром" отказва да плати по арбитражно дело и разваля договорите си с "Нафтогаз", Киев алармира Брюксел

Украйна договори газ от Полша след спрените руски доставки

Украинската "Нафтогаз" и полската PGNiG са сключили договор за временни доставки на природен газ през март, след като руският монополист "Газпром" спря кранчето за Киев, отказвайки да изпълни решение на Стокхолмския арбитражен съд, според което трябва да плати на украинската компания 2.56 млрд. долара за транзитиране на суровината.

Руската компания изрази несъгласие с това решение на съда и обяви намерението си да "защитава правата си в съответствие с приетото законодателство" като междувременно спря на 1 март доставките на газ за Украйна. Зам-шефът на "Газпром" Александър Медведев обяви, че на "Нафтогаз" е върната предплатата за количествата доставки през март. Монополистът обяви още, че предприема действия по разтрогване на всички свои договори с "Нафтогаз"

В резултат шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев обяви, че в страната има недостиг на 10 млн. куб. м. суровина на денонощие и проблемът с дефицита трябва да се реши до 4 март. Киев също така алармира Брюксел за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисна ситуация в енергийната сфера.

Междувременно с полската PGNi е бил сключен временен договор, действащ до края на месеца, според който "Нафтогаз" ще получи над 60 млн. куб. м. Достваките са започнали в петък сутринта на една от връзките между полската и украинската газопреносни мрежи.

Според търсенето на украинския пазар доставките от Полша може да бъдат увеличени, съобщи "Нафтогаз".

От Европейския съюз обявиха, че не е в състояние да осигури оперативно увеличаване на реверсивните газови доставки за Украйна заради технически затруднения, дължащи се на ниските температури на територията на ЕС.

Киев поиска също така свикване на тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилност на доставките на газ за Украйна и ЕС, но към моменат не е ясно дали това ще стане.

През 2014 г. Нафтогаз и Газпром подадоха в Стокхолмския арбитражен съд насрещни искове за милиарди долари. Спорът възникна след рязкото влошаване на отношенията между Русия и Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, анексирането от Москва на Кримския полуостров и избухването на конфликта в Донбас.

Фактически арбитражът призна претенциите и на двете страни. "Газпром" трябваше да плати обезщетение от 4.63 млрд. долара на "Нафтогаз", защото не е изпълнил ангажимента си за транзитиране на договорените количества. На украинската компания бе наредено да плати на руската 2.07 млрд. долара просрочени задължения. Така дължимата сума от "Газпром" бе намалена на 2.56 млрд. долара, а "Нафтогаз" бе задължена да купува 5 млрд. куб. м руски газ годишно.

В четвъртък обаче руският газов гигант съобщи, че няма да възобнови доставките на газ за украинската "Нафтогаз", тъй като все още не е одобрено допълнително споразумение към сегашния договор. Върната бе предплатата за март, а в петък "Газпром" започна процедура по прекратяване на всички свои договори с "Нафтогаз".

"Стокхолмският арбитраж, ръководейки се от двойни стандарти, взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит на газ с "Нафтогаз". По този начин решението на арбитража съществено наруши баланса на интересите на страните по тези договори. Арбитрите аргументираха решението си с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика. Категорично сме против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. При тази ситуация продължаване на действието на договорите за "Газпром" е икономически нецелесъобразно и неизгодно", заяви шефът на газовия концерн Алексей Милер.

На свой ред "Нафтогаз" обяви, че смята да търси обезщетение за отказа за доставка на синьо гориво.

Украинската фирма отбеляза още, че макар да има юридически основания да ползва газ от транзитната тръба, няма да го направи. В моментите на кризи между двете компании и спиране на руските газови доставки "Газпром" неведнъж е обвинявала "Нафтогаз", че краде от транзитното гориво.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес