Украйна е загубила и не може да открие "няколко стотин ракети"

Украинското министерство на отбраната е загубило и не досега не може да намери няколко стотин ракети, наследени от Съветската армия.

Както заяви пред журналисти министърът на отбраната Евгений Марчук, неговото ведомство не знае какво е станало с тези ракети. Той се оправда с лошата отчетност в периода на разпадането на Съветския съюз, когато Украйна обяви независимост през 1991 г.

За нещастие, странни неща се случват, каза министърът в интервю за украинския в. Ден.

"Сега ние търсим няколко стотин ракети. Те вече са снети от въоръжение, но не можем да ги намерим. Казват, че вече са рециклирани. Добре, рециклирани. Къде са резултатите от това? Във всяка такава ракета има злато, сребро, платина", каза Марчук.

По думите му, неговите служители не са открили доказателства за това, че ракетите са били унищожени.

Разкритията на министъра последваха одита, осъществен от военното министерство, по време на който служителите не са открили доказателства, че тези оръжия са били унищожени.

Според Марчук едва след встъпването му в длъжност през 2003 г. е въведена правилна система на отчитане в министерството.

Когато Украйна излезе от състава на СССР, тя наследи огромен оръжеен арсенал, който бе държан на нейна територия от бившата съветска армия.

Кореспондентката на Би Би Си в Киев отбелязва, че Украйна, както и много бивши съветски републики, все още не са се справили с наследството от студената война.

Споделяне

Още от Свят