Украйна гласува на предсрочни избори за край на политическата криза

Украйна гласува в неделя на предсрочни парламентарни избори, чиято цел е да се сложи край на политическата криза, започнала на 2 април тази година, предадоха световните агенции. Пред урните могат да застанат 37 млн. гласоподаватели.

Изборите бяха насрочени от президента Виктор Юшченко, който разпусна на 2 април парламента с мотива, че управляващата коалиция на премиера Виктор Янукович се опитва да засили влиянието си, като приема в редиците си хора от опозицията и близки до президента.

Първоначално Юшченко посочи 27 май за дата на предсрочните избори, но по-късно ги отложи за средата на юни. Правителството и неговите поддръжници оспориха конституционността на действията на държавния глава, което доведе до двумесечна конфронтация между тях. В края на май президентът и правителството се споразумяха да има предсрочни избори.

В битката за 450-те места във Върховната рада (парламента на страната) участват 20 партии и блокове. За едно място се борят по десет-единайсет кандидати, които се избират с партийни листи. Законът слага 3-процентова бариера за влизане в парламента.

Основните политически играчи до голяма степен са същите като на предишните избори през 2006 г. - проруската Партия на регионите на досегашния премиер Виктор Янукович; Блокът на Юлия Тимошенко (БЮТ), обединяващ прозападни либерални и националистически организации; пропрезидентската партия "Наша Украйна" с проевропейска и пронатовска линия.

Според политически коментатори най-вероятният резултат от изборите е слабо коалиционно правителство. Последните проучвания на общественото мнение показват, че трипроцентовата бариера със сигурност ще преодолеят Партията на регионите,  Блокът на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна".

Най-рано първите резултати от изборите ще станат известни в понеделник.

   

Споделяне

Още от Свят