Украйна и Беларус ще си сътрудничат за ликвидиране на последиците в Чернобил

Украйна и Беларус ще си сътрудничат за ликвидиране на последиците в Чернобил

В деня, когато се навършват 31 години от експлозията в Чернобилската АЕЦ, президентите на Украйна и Беларус, Петро Порошенко и Александър Лукашенко, дойдоха на мястото на трагедията, за да почетат паметта на загиналите. Те използваха случая да се договарят за засилване на сътрудничеството за преодоляване на последиците от най-голямата катастрофа в областта на ядрената енергетика в историята, станала на 26 април 1986 г., предаде ТАСС.

"Какво е Чернобил за Украйна? Това е почти 10 процента от територията ѝ, изложена на пряко радиационно поражение. Това са над три милиона души, пострадали по един или друг начин", напомни Порошенко и отбеляза, че Украйна и Беларус ще продължат да взаимодействат за преодоляване на последиците от катастрофата.

И беларуси, и украинци са наясно, че Чернобилската катастрофа не познава граници. Страните ни полагат усилия да преодолеят заедно това бедствие. Осъществяват се редица общи действия в областта на радиоекологичния мониторинг и радиационния контрол, в селското и горското стопанство, в съгласуването на научната и информационна работа, каза Лукашенко.

Според него двете страни успешно взаимодействат в проекти за Чернобил на международни организации, но потенциалът за сътрудничество между Беларус и Украйна далеч не е изчерпан и не достига пълния си обем.

Двамата държавни ръководители приветстваха поставянето неотдавна на ново защитно съоръжение над четвърти енергоблок в Чернобилската АЕЦ с живот от около сто години.

Споделяне

Още от Свят