Украйна и ЕС подписаха споразумението за асоцииране

Русия обяви, че ще вземе мерки за защита на икономиката си

Жозе Барозу, Петро Порошенко и Херман ван Ромпой

Украйна подписа в петък споразумението за асоцииране с Европейски съюз. Заедно с Украйна в Брюксел споразуменията си за асоцииране подписаха Грузия и Молдова - три бивши съветски републики, които искат да се доближат до Западна Европа въпреки натиска от Русия, отбелязва Франс прес.

"Това е голям ден за Европа (...) Днес Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на споразуменията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

"Знаем, че тези държави направиха европейски избор и искаме да подчертаем - подписването на споразуменията не е финален момент, а начало на европейския им път", каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова, добави Херман ван Ромпой. "В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.


На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, а в петък - икономическата

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 година, заяви Петро Порошенко. "Историческото развитие е неизбежно", допълни той, като подчерта, че споразумението важи за "цяла Украйна, включително и Крим".

"През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейските си мечти", отбеляза украинският президент.

Споразумението ще постави началото на реформи и на борбата с корупцията в Украйна, каза още той.

Държавният глава добави, че вярва в успеха на тристранните консултации на ниво министри, водени от Украйна, Русия и ЕС във връзка с прилагането на разпоредбите на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Тези консултации ще започнат на 11 юли.

По-рано той заяви, че "най-добрият вариант за Киев би бил едновременно да има споразумение за свободна търговия както с Евросъюза, така и с Русия". В интервю за Си Ен Ен той каза, че не очаква негативни реакции от Русия в отговор на днешното подписване на икономическата част от споразумението за асоцииране.

Незабавната реакция на Русия след днешното подписване бе, че ще има "сериозни последици", отбелязва обаче Ройтерс.

Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?