Украйна и Гърция доволни от спряния "Южен поток", акционерите загрижени

Украйна и Гърция доволни от спряния "Южен поток", акционерите загрижени

Украйна и Гърция са доволни от обявеното от руския президент Владимир Путин прекратяване на проекта за строеж на "Южен поток", докато държави като България, Италия, Германия и Австрия са загрижени от решението и част от акционерите в компаниите, ангажирани с изграждането на тръбата, вече понесоха първи загуби с падането на техните акции в борсовата търговия. Унгария пък, която е сред активните поддръжници на проекта и дори в началото на ноември прие законови промени за ускоряването на строежа, реагира по-скоро сдържано на новината.

"Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в "Южен поток", коментира украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор в транзита на руския газ.

Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез "Южен поток" Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА.

Гърция, която бе сред първоначалните партньори на "Газпром" за строежа на едно от двете направления на "Южен поток", но в последствие се избра по-икономичният вариант и трасето през Гърция отпадна, също се радва от решението за преместването на трасето на "Южен поток" през Турция и изграждането на енергиен възел на турско-гръцката граница, тъй като това ще означава повече количества за транзитиране през нейна територия. това пишат гръцки вестници, цитирани от БНР.

Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, посочвайки като възможен алтернативен източник на "синьо гориво" Азербайджан.

Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от "Южен поток" не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той.

Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА и припомня за подписания през юни договор за строежа на тръбата през австрийска територия между "О Ем Ви" (OMV) и "Газпром".

Под различни заглавия като "Путин шамаросва Брюксел”, "Започва войната между ЕС и Русия”, медиите на Апенините подчертават важността на случилото се, тъй като в проекта пряко участва като акционер в морското трасе енергийната компания ЕНИ, а голяма част от строителните дейности по подводното трасе са възложени на дружеството "Сайпем", което е част от групата на ЕНИ. След изказването на Путин акциите на "Сайпем" на фондовата борса в Милано паднаха рязко и стремително се разпродават.

Преките загуби на европейските компании от замразяването на проекта "Южен поток" възлизат на около 2.5 милиарда евро, информира ТАСС, цитирайки материали на компанията за морския участък "Южен поток Транспорт".

Отказът на Русия от "Южен поток" означава, че решимостта на Брюксел се приема сериозно в Москва, изтъква "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Това е също така поражение за Путин, който от години полагаше големи усилия за осъществяване на проекта. Освен това то показва, че "проевропейската" позиция на новия български министър-председател Бойко Борисов определено трябва да се приема сериозно. Защото България, която от 2007 г. е член на ЕС и е най-бедната страна в общността, наистина можеше да се облагодетелства от "Южен поток". Тя можеше да стане транзитна държава в една голяма игра на покер. От друга страна, Борисов нямаше друг избор. България не би могла да надделее в едно силово противопоставяне с Европейската комисия, коментира изданието, пише изданието.

Неназовани източници в Брюксел пък са призовали да не бъде обвинявана малка България за спирането на проекта "Южен поток", а са изтъкнали, че Русия го прекратява по чисто финансови причини, пише руската РБК.

Според ръководството на ЕС Русия се отказва, защото проектът става икономически неизгоден на фона на световния спад на цените на петрола и природния газ, е съобщил европейски източник пред кореспондента на "Интерфакс".

"Изграждането на "Южен поток" струва големи пари. При положение че цените на петрола и газа вървят надолу, то става икономически неизгодно, казал източникът и допълнил, че за "Газпром" е удобно да намери малка България и да ѝ се скара за срива на проекта.

Експерти на "Комерсант" препоръчват проектът да бъде изоставен изцяло, тъй като Турция може да стане проблемен потребител за руския концерн, тъй като на преговори Анкара неведнъж мени позицията си и проваля постигнати вече договорки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес