Украйна и Русия не успяха да се разберат за мироопазваща мисия на ООН

Външните министри на четирите страни: Павло Климкин, Хайко Маас, Жан-Ив Льо Дриан и Сергей Лавров

Министрите на външните работи на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция) проведоха снощи в Берлин среща, посветена на прилагането на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, предадоха световните агенции.


Те обсъдиха спазването на крехкото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.


Русия и Украйна са постигнали принципно съгласие за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в зоната на конфликта, но идеите им как това да стане на практика все още "много се разминават", заяви след края на срещата германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.


Той съобщи, че с колегите си от "нормандската четворка" са се разбрали да инструктират политическите директори в съответните министерства на външните работи да обсъдят през идните седмици разполагането на такава мисия.


"Знаем, че в миналото имаше липса на воля за изпълнение на (Минските споразумения)", каза германският външен министър на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.


Маас отбеляза, че на срещата е било постигнато съгласие мирните договорености да бъдат спазвани оттук нататък, включително за изтегляне на тежката военна техника от района на конфликта и размяна на пленници.


Франция и Германия са предложили на Украйна и Русия логистична помощ за обезопасяване на минните полета в конфликтните зони.


Въпреки явната липса на напредък в преговорите, Маас изрази увереност, че политическите разговори в Берлин ще окажат натиск върху воюващите страни на терен.


Това бе първата среща на външните министри от "нормандската четворка" от февруари 2017 г.


Над 10 000 човека бяха убити досега в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?