Украйна и Русия се разбраха за петролните доставки за Европа

Украйна и Русия се разбраха за петролните доставки за Европа

Украйна и Русия са подписали споразумение за условията на транзит на руски петрол към страните от Европейския съюз през 2010 г., съобщи във вторник ИТАР-ТАСС, като се позова на представителя на украинската преносна компания "Укртранснафта" Сергей Зинкевич..

"Страните подписаха допълнение към споразумението за 2010 г.", заяви Зинкевич.

Москва и Киев подписват всяка година споразумение за следващата година, но в навечерието на 2010 г. стана известно, че новото споразумение още не е готово. В резултат на това възникнаха опасенията, че липсата на договор може да постави под съмнение транзита на петрол към Европа.

За петролния спор между двете страни стана публично известно, след като от руското енергийно министерство изпратиха в понеделник писмо до Европейската комисия с предупреждение за възможни прекъсвания на доставките на петрол през южния клон на петролопровода "Дружба" към три страни от ЕС – Унгария, Чехия и Словакия. Уведомлението до Брюксел беше отправено в съответствие с действащия меморандум за механизма за ранно предупреждение за възможни кризисни ситуации.

Писмото беше изпратено, след като от Киев заявиха за намерението да вдигнат таксата за транзит на руски петрол. Президентът на руската преносна компания "Транснефт" Николай Токарев характеризира новите условия на Киев като "неприемливи".

Ройтер напомня, че през първото тримесечие на 2009 г. Русия рязко съкрати доставките на петрол към Украйна, а обсъжданото сега увеличение на таксите за пренос на суровината през територията на Украйна може да компенсира част от загубите, претърпени от Киев.

Зинкевич твърди, че обемът на доставките за ЕС ще се запази на тазгодишното равнище. Представителят на "Укртранснафта", която е 100% собственост на "Нафтогаз Украйна", не съобщи съгласила ли се е руската страна на увеличението на таксите.

Представителят на "Нафтогаз" Валентин Землянский обяви, че транзитната такса е вдигната с 30%. Той също увери, че обемът на транзита по петролопровода "Дружба" ще се запази на равнището от 2009 г. или 15 милиона тона, отбеляза "РИА Новости".

В момента транзитната такса за преноса на руски петрол през Украйна, според вестник "Ведомости", са 1.12 долара за тон на 100 километра.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?