Украйна и Унгария гонят дипломати при задълбочаващ се спор

Украйна и Унгария гонят дипломати при задълбочаващ се спор

Украйна и Унгария обявиха днес, че всяка от тях гони дипломат на другата при поредния спор между двете съседни страни, който заплашва украинския стремеж към членство в Европейския съюз и НАТО, предаде Ройтерс.

Украйна каза, че е дала срок от 72 часа на унгарски консул да напусне нейната територия, след като обвини консулството му в незаконно издаване на паспорти на представители на етническото унгарско малцинство в страната. Украинската конституция забранява на украинците да имат гражданство на други държави.

Украйна обвини консула в град Берехове близо до унгарската граница в "дейности, несъвместими със статута на консулски служител".

"Надяваме се, че унгарската страна ще се въздържа от всякакви неприятелски действия по отношение на Украйна в бъдеще и че нейните длъжностни лица няма да нарушават украинското законодателство", каза украинското външно министерство.

Унгария, от своя страна, заяви, че гони украински консул, и повтори заплахата да блокира интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини Украйна, че води "крайна кампания, подбуждаща омраза към закарпатските унгарци", и отрече унгарският консул да е нарушил закона.

Той разкритикува решението на Украйна да проведе военни учения близо до унгарската граница. Миналата седмица командващият украинските въоръжени сили отрече ученията да са враждебни към Унгария.

"Ако една страна, която се стреми към членство в НАТО, разположи военни сили до границата на НАТО, тя не може да се присъедини към НАТО, а ако предприеме атака срещу двойното гражданство, което е утвърдена институция в ЕС, не може да се присъедини и към ЕС", каза Сиярто.

"Докато Украйна не спазва своите задължения към НАТО и ЕС, ние ще налагаме вето на всеки опит, целящ да приближи Украйна към тези две интеграции", заяви той.

Украинският външен министър Павло Климкин предупреди по-рано тази седмица, че "събитията около раздаването на унгарско гражданство в Берехове, да речем, не добавят радост".

Сиярто повтори критиките срещу решението на Украйна да задължи учителите да използват само украински в средните училища. По-рано той беше заявил, че това е довело двустранните отношения до най-ниското ниво след разпадането на Съветския съюз.

Сиярто се срещна вчера с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Попитан днес дали блокирането на украинския стремеж за интеграция в Запада е от полза за Русия, той отговори: "Бих искал да подчертая още веднъж, че не ме е грижа какво мислят руснаците за следваните от нас политики към Украйна. Това, за което ме е грижа, са 150 000 унгарци, които трябва да бъдат защитени, защото има явна опасност за техния ежедневен живот, техните малцинствени права".

Споделяне

Още от Европа