Точно година след началото на прозападните протести

Украйна има 5-партийна управляваща коалиция

"Порошенко, къде са убийците на децата ни?", попитаха протестиращи на Майдана в Киев

Украйна има 5-партийна управляваща коалиция

Почти месец след проведените на 26-ти октомври парламентарни избори в Украйна бе съставена 5-партийна управляваща коалиция. В петък, точно година след началото на протестите на киевския Майдан, бе подписано, а после и представено официално коалиционното споразумение между спечелилия най-много мандати във Върховната Рада "Блок на Петро Порошенко" (на името на президента на страната), Народния фронт на премиера Арсений Яценюк, оглавяваната от кмета на Лвов Андрий Садови партия "Самопомощ", Радикална партия на Олег Ляшко и "Баткившчина" ("Отечество") на някогашния украински премиер Юлия Тимошенко.

От присъстващите в Радата партии в коалицията не влизат "Опозиционен блок", който обединява членове на предходната управляваща Партията на регионите, както и още няколко малки политически сили, които имат само между 6 и 1 депутат в парламента.

Новото парламентарно мнозинство ще наброява 300 депутати от общо 450 места в парламента.

Посочените в коалиционното споразумение основни приоритети са курсът на евроинтеграция на Украйна, влизането в НАТО, предложение за отмяна на депутатския и съдебния имунитет, а също така и процедура за импийчмънт на президента.

Лидерите на петте партии присъстваха на церемонията по подписването на текста на коалиционното споразумение.

Досегашният премиер Арсений Яценюк подчерта по време на церемонията, че в коалиционното споразумение се предвиждат сложни, болезнени, но необходими реформи в страната. Отговорност за тези реформи ще носят президентът, парламентът и правителството, добави той. Яценюк прикани участниците в коалицията бързо да излъчат свой кандидати за министри. Той припомни, че за първи път в историята на независимостта на Украйна народът даде на проевропейските сили конституционен мандат.

На церемонията Юлия Тимошенко, лидер на партията "Отечество", припомни, че по настояване на нейната партийна формация в коалиционното споразумение е предвидена именно задачата за снемане на имунитета на президента, депутатите и съдиите.

Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко пък изрази готовност да оглави министерството на вътрешните работи на Украйна в правителство, ръководено от Яценюк.

Ръководителят на работната група по подготовката на първото заседание на новата Върховна Рада на Украйна и първи вицепремиер Володимир Гройсман съобщи след церемонията, че още днес документът ще бъде обнародван.

Малко преди церемонията Арсений Яценюк обсъди сформирането на новата коалиция във Върховната Рада с гостуващия в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън.

Байдън припомни на Яценюк, че целият свят очаква процесът по създаване на коалиция да бъде финализиран, да се назначат всички министри в кабинета и те да започнат работа.

Байдън поздрави Киев за значителните стъпки в борбата с корупцията и в опитите за стабилизиране на икономиката в една много сложна ситуация и припомни, че САЩ искат да помогнат на Украйна. Яценюк пък го увери, че е готов да продължи работата по прилагането на разпоредбите на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Споразумението за коалиционното правителство беше подписано точно година след началото на прозападните протести в Украйна, довели до промените в страната. На годишнината са посветени редица церемонии и прояви в украинската столица. По време на една от тях президентът Петро Порошенко бе посрещнат с възгласи на недоволство.

"Позор! Защо никой не е наказан?", викаха десетки близки на жертвите на февруарските репресии по адрес на украинския президент, който положи венец на улица "Институтска", където са били убити повечето демонстранти.

В церемонията по полагане на венци участваха и премиерът Арсений Яценюк и председателят на парламента Олександър Турчинов. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън присъстваше на събитието, но в крайна сметка реши да не излиза от колата си.

"Този пост го заемате благодарение на кръвта на децата ни", викаха протестиращи на украинския държавен глава. "Порошенко, къде са убийците на децата ни?", пишеше на един
транспарант.

На 21 ноември 2013 г. тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?