Украйна има информация за произхода на диоксина, с който е отровен Юшченко

Украинските служби за сигурност разполагат с информация за произхода на диоксина, с който е бил отровен президентът на Украйна Виктор Юшченко. "Такъв диоксин се произвежда в четири - пет военни лаборатории в Русия, Америка и някои други страни", съобщи в неделя новоизбраният украински президент в интервю за американската телевизия Си Ен Ен.

"Нашите спецслужби ме информираха за това как този материал е попаднал в Украйна, но доказателствата сега се намират в генералната прокуратура, която, в крайна сметка, ще даде отговор на този въпрос", каза Юшченко.

Делото във връзка със заболяването на Виктор Юшченко бе образувано на 21 септември 2004 г., когато той беше кандидат - президент. Месец по-късно прокуратурата обнародва заключенията на комисия от украински експерти, които констатират, че влошеното здравословно състояние на Юшченко се дължи на активизация на латентна вирусна инфекция, след което делото е закрито.

В началото на декември обаче лекарите от австрийската клиника Rudolfinerhaus поставиха окончателна диагноза на Юшченко, заявявайки, че той е отровен с диоксин. На 11 декември прокуратурата реши да възобнови делото.

Прокуратурата ще трябва да провери и още един заговор срещу живота на Юшченко. Украинските служби за сигурност казаха, че мощна кола бомба, насочена срещу централата на Юшченко, е била открита по време на предизборната кампания. Разследвани по случая са двама руски граждани.

Говорителят на руските служби за сигурност отказа да коментира който и да е от двата случая.

Ролята на руския президент Владимир Путин в украинските избори обаче остава противоречива, припомня Си Ен Ен.

Путин открито подкрепи проруския кандидат Виктор Янукович, тогава премиер на страната, като посети Украйна преди двата тура на изборите.

Юшченко смята, че отношение към отравянето му имат неговите политически противници. "Не се съмнявам какво са направили моите противници във властта - само те са могли да спечелят от моята смърт", каза Юшченко.

Запитан дали преди шест месеца, когато започна кампанията си за отстраняване на авторитарното управление, е имал представа за трудностите и за личните изпитания, през които ще премине, Юшченко отговаря:

"Аз знам в каква страна живея и в чии ръце е властта. Но не мислех, че ще са толкова цинични, за да ме отровят".

На 17 декември 2004 г. британският в. Таймс писа, три лаборатории независимо една от друга са определили типа диоксин, с който е отровен украинският политик, и резултатите от техните изследвания са съвпаднали.

Предполагаше се, че именно видът на използвания диоксин може да помогне да се установи какъв е произходът му, тъй като вещества от този тип се произвеждат в ограничен брой държави. Изследванията освен това дадоха възможност да се направи прогноза за дългосрочното здравословно състояние на Юшченко.

Си Ен Ен отбелязва, че случилото се прилича на заговор от шпионски роман - кандидат - президент от страна в сърцето на Европа да е поразен от мистериозна отрова, която обезобрази лицето му и едва не го уби.

Споделяне

Още от Свят