Украйна има критична нужда от втори кредитен транш от МВФ

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призова Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне следващия кредитен транш за страната и се оплака от високата цена на боевете с проруските сепаратиски в Източна Украйна, предаде Ройтерс в петък.

"За нас е критично важно да получим положително решение от МВФ и направихме всичко, за да го постигнем", заяви той.

Украйна е изпълнила условията по двегодишната кредитна програма, договорена с МВФ, която трябва да стабилизира изчерпаните валутни резерви и да укрепи държавния бюджет. Страната обаче е изправена пред рискове заради боевете в източните ѝ региони, посочи МВФ.

"Приходите, които не получаваме от Донецк и Луганск са мизерна сума спрямо разходите за войната", отбеляза украинският премиер.

Украйна може скоро да получи от МВФ и Световната банка около 2 млрд. долара, отбеляза той.

През май Украйна получи малко над 3 млрд. д. и по-късно в петък съветът на директорите на Фонда ще реши дали да отпусне следващия транш, който вероятно ще бъде на стойност 1,4 млрд. долара.

Яценюк съобщи също така, че Япония е отпуснала на Киев 100 млн. д. макрофинансова помощ, които трябва да бъдат получени още в петък.

Анализатори прогнозират, че през текущата година рецесията в украинската икономика ще се задълбочи въпреки помощта на МВФ, тъй като сблъсъците парализират икономиката в промишлените източни райони и отблъскват инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

При последната си мисия в Киев през юли МВФ понижи прогнозата си за украинската икономика до свиване с 6,5 процента спрямо предишните очаквания за спад от 5 процента.

Споделяне

Още от Свят