Украйна иска от Русия разсрочване на плащанията по газовия дълг

Украйна иска от Русия разсрочване на плащанията по газовия дълг

Украйна е поискала разсрочване до март на плащането на 3.1 млрд. долара от дълга ѝ за руски газ, съобщи руския министър на енергетиката Александър новак, цитиран от РИА Новости в понеделник.

Погасяването на тази сума е част от предложения от Европейската комисия план за регулиране на газовия спор между двете страни и осигуряване на доставките на синьо гориво за Украйна през зимата. Съгласно офертата на еврокомисаря на енергетиката Гюнтер Йотингер Киев трябва да плати на "Газпром" 2 млрд. долара до края на октомври и още 1.1 млрд. долара – до края на годината, ако иска да получи 5 млрд. куб. м на цена от 385 долара за 1000 куб. м. до април.

По думите на Новак Русия вече е изпратила на Еврокомисията предложение, според което Украйна трябва да плати 1.451 млрд. долара дълг за извършени през ноември-декември 2013 г. доставки, за да получи нови обеми. Те обаче отделно трябва да бъдат предплатени Останалата сума трябва да се плати до края на годината като Москва била готова да предложи по-гъвкав график за уреждане на задълженията на Киев, до условието било това да стане до края на 2014 г.

Руският енергиен министър обясни, че последното предложение на Украйна е за доставка на 4 млрд. куб. м, които според него трябвало да се осигурят по съществуващия газов договор между двете страни.

В началото на октомври той заяви, че Русия е готова да предостави на Украйна 10 млрд. куб. м природен газ, за да изкара есенно-зимния сезон, от които половината може да бъдат предоставени след предплата по схемата "вземай или плащай", а останалите – като допълнителни заявки.

От 16 юни Русия не снабдява Украйна с природен газ заради системно неплащане на задълженията на Киев, който пък претендира, че цените, на които Москва му доставя суровината, не са приемливи.

Споделяне

Още от Бизнес