Държавната хазна е празна, страната е пред фалит

Украйна иска от Запада 35 милиарда долара

Москва засега заплашва с по-високи мита

Украйна иска от Запада 35 милиарда долара

Държавната хазна на Украйна е празна, страната е докарана до фалит. Това заяви в понеделник ръководителят на парламентарната фракция на партията "Баткившчина" ("Отечество"), сочен като един от кандидатите за министър-председателския пост, Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Такава финансова катастрофа Украйна не е виждала през всичките години на независимост", изтъкна той на днешното заседание на помирителния съвет на ръководителите на парламентарни групи във Върховната рада. Според него е необходимо незабавно да се поиска финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ).

Яценюк отбеляза, че се е срещнал с ръководството на министерството на финансите и му е била описана "направо ужасяваща картина за финансовото състояние на страната". "Така че нямаме време. Трябва бързо да съставим правителство", подчерта лидерът на "Баткившчина".

От своя страна финансовото министерство обяви, че страната се нуждае от 35 милиарда долара чуждестранна финансова подкрепа през следващите две години и призова свикване на международна донорска среща, която да осигури спешна помощ още през следващите една или две седмици.

През последните два дни имахме консултации с посланиците на Европейския съюз, САЩ и други страни и финансови институции за предоставяне на спешна макрофинансова подкрепа на Украйна, каза изпълняващият длъжността финансов министър Юрий Колобов, цитиран от Ройтерс.

По думите му в една международна донорска конференция трябва да се включат представители на АС, САЩ и Международния валутен фонд (МВФ).

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че "това, което ни оставиха (Виктор) Янукович и (Микола) Азаров, е трудно да се нарече дори разруха". "На фона на подема в световната икономика украинската върви към пропастта и се намира в преддефолтно състояние", каза Турчинов по време на обръщението си към народа в неделя вечерта.

"Задачата на новото правителство е да спре пропадането на страната в пропастта, да стабилизира валутния курс, да гарантира своевременното изплащане на заплати, пенсии, стипендии, да върне доверието на инвеститорите, да способства развитието на предприятията и създаването на работни места", каза Турчинов. По думите му, цитирани от ББС, Украйна и Русия ще поддържат добросъседски отношения в рамките на европейския курс на украинците.

Западът е готов да помогне финансово на Украйна

ЕС е обсъдил със САЩ, Япония, Китай, Канада и Турция координирането на усилията за помощ за Украйна, заяви високопоставен представител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс в понеделник.

Пожелалият анонимност източник заяви, че ЕС може да организира донорска конференция за набиране на краткосрочна помощ за Украйна.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че е нужно Международният валутен фонд да помогне за реформите в Украйна след свалянето на президента Виктор Янукович.

ЕС има готовност да помогне на Украйна да спази финансовите си ангажименти и да извърши политическия си завой след свалянето на президента Янукович, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Франс прес. "Трябва да сме готови да окажем финансова помощ чрез организации като Международния валутен фонд", заяви Озбърн и уточни, че основната част от тази помощ ще е във вид на заеми.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е очаквана по-късно в понеделник в Киев, където ще обсъди мерки за успокояване на политическата обстановка и стабилизиране на икономиката на страната.

Русия, която е в остро разногласие с ЕС по украинската криза, беше обещала заем от 15 милиарда долара и значително намаление на цената на природния газ. В края на декември тя отпусна 3 милиарда долара, но неотдавна отмени следващия транш от 2 милиарда. Изплащането на остатъка от обещания заем вече е твърде несигурно.

Агенцията за кредитен рейтинг Стандарт енд Пуърс предупреди в петък, че ако Русия отмени подкрепата си, Украйна, която трябва да изплати 13 милиарда долара дългове тази година, ще изпадне в неплатежоспособност.

А макар че ЕС вече обеща финансова помощ, тя ще е далеч от това равнище. До момента се споменава сума от само 610 милиона евро, отбелязва Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ Джак Лу прикани Украйна да започне преговори с Международния валутен фонд за финансова помощ веднага щом бъде съставено преходно правителство в Киев, предаде Ройтерс.

Джак Лу разговаря по телефона с украинския лидер Арсений Яценюк, докато се връщаше във Вашингтон от форума на Г-20 в Сидни. Според източник от министерството на финансите в Сидни е била изразена широка подкрепа за отпускане на финансова помощ от МВФ за Украйна, посочва Ройтерс. Съединените щати, Европа и други членове на международната общност са готови да участват в програма на МВФ за смекчаване на въздействието на реформите върху украинците с ниски доходи, добави същият източник.

Русия ще увеличи митата за вноса от Украйна

Русия ще увеличи митата за вноса от Украйна, ако Киев се сближи с Европейския съюз, предупреди руският министър на икономиката Алексей Улюкаев в интервю за германския в. "Ханделсблат".

"Ние казваме на Украйна: разбира се, че имате право да избирате своя път. Но в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим нашите мита за вноса", посочва финансовият министър. Той оправдава такава мярка с опасенията, че Украйна може да стане входна врата към Русия за европейски продукти, които да превземат пазара.

Москва гледа с много лошо око на възможно сближаване между Украйна и ЕС - към каквото се стреми част от украинското население и сегашните управляващи след свалянето на президента Виктор Янукович.

Киев не може да остане силен партньор на Москва и едновременно с това да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, посочва Улюкаев - според него "едното не е съвместимо с другото".

Освен това руският министър изтъква отрицателния ефект за икономиката на неговата страна от политическите сътресения в Украйна. "Много инвестиционни фондове изтеглят парите си от Украйна, като повечето веднага след това ги изтеглят и от Русия", отбелязва той. Според него "е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред рецесия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?