Украйна избира парламент

Сн. ЕПА/БГНЕС

В Украйна започнаха парламентарните изборите за Върховна Рада. Във вота участват 87 политически партии.

По закон за срок от пет години се избират 450 народни представители. Украинските избиратели ще изберат 225 депутати от листите на политическите партии, а 225 ще бъдат избрани на мажоритарен принцип от едномандатни окръзи. Изборите ще бъдат следени от 3800 международни наблюдатели.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова украинците непременно да гласуват, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от бТВ. Според нея високата избирателна активност ще помогне за намаляване на възможностите за фалшификации.

"Всеки трябва да се бори с диктатурата както може. Затова се обръщам към всички украинци: отидете да гласувате. Масовото ви явяване единствено може да предотврати фалшифицирането на резултатите и да помогне за отстраняването от власт на Янукович и престъпното му "семейство", се казва в обръщението на Тимошенко, която излежава присъда по обвинение в злоупотреби с властта.

Прогнозите са, че управляващата Партия на регионите ще остане начело, плътно следвана от основния опозиционен блок на Юлия Тимошенко. Партията УДАР на световния шампион по бокс тежка категория Виталий Кличко, която доскоро бе активна само в Киев, се очертава като голямата изненада на днешните избори, като е възможно да стане третата сила в парламента.

Още две партии имат шанс да прескочат 5-процентната бариера – комунистическата и националистическата "Свобода".

Споделяне

Още от Свят