Украйна избра Азаров да оглави новия кабинет

Украйна избра Азаров да оглави новия кабинет

Депутатите от Върховната Рада одобриха с голямо мнозинство в четвъртък новото правителство на Украйна, предадоха световните агенции. 240 от всички 450 народни представители приеха предложения им състав на кабинета, който ще се оглавява от Микола Азаров, председател на Партията на регионите и дясна ръка на новия президент Виктор Янукович.

"Основната задача днес е да изготвим реалистичен бюджет", каза Азаров при встъпването си в длъжност.

Той обеща новото правителство да изпълни предизборното обещание да се бори срещу бедността, но добави, че "ако трябва да се вземат строги мерки, ще обясним нуждата от тях на народа и ще ги вземем".

Спряганият като един от възможните варианти за премиел Сергей Тигипко става вицепремиер по икономическите въпроси. В правителството ще има още петима заместници на министър-председателя – по провеждането на европейското първенство по футбол през 2012 г,. което ще се проведе в Украйна и Полша, по икономическите въпроси, по хуманитарните въпроси, по правоохранителната политика, по аграрната политика и по регионалната политика. За първи вицепремиер бе избран Андрей Клюев.

62-годишният Азаров по време на Оранжевата революция през 2004 г. бе и.д. министър-председател. Той е дългогодишен съюзник на Янукович, посочва Ройтерс.

Роденият през декември 1947 г. в Русия Азаров бе министър на финансите и първи вицепремиер при премиерското управление на Янукович от 2002 г. до 2005 г. и от 2006 г. до 2007 г.

Новият украински премиер има репутация на по-скоро на умерен консерватор, отколкото на реформатор, затова повечето анализатори не очакват от него да предприеме значителни промени. Въпреки това опитът му като финансов министър ще му помогне да се справи с бедстващата украинска икономика, която бе подкрепена с 16.4 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), отбелязва Ройтерс.

Азаров, със строг вид и побелели коси, се мести от Русия в Украйна едва през 1984 г., поради което не владее добре украински, а това не се хареса на влиятелните националистически среди, посочва агенцията.

Според анализаторите Азаров е доверен човек, който ще работи гладко с Янукович, т.е. през следващите години Украйна няма да бъде арена на властовите междуособици, характерни за управлението на бившия президент Виктор Юшченко и експремиера Юлия Тимошенко.

Предвид възрастта и опита на Азаров той вероятно няма да се превърне в съперник на Янукович за президентския пост в бъдеще. "Азаров пасва напълно на Янукович - той ще си изпълнява задълженията, без да предявява политически амбиции", смята анализаторът Володимир Фесенко.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?