Украйна може да преименува 25 града с комунистически имена

Украйна може да преименува 25 града с комунистически имена

Украйна може да преименува 25 града във връзка с новия закон от 9 април, който осъжда комунизма и нацизма, като забранява да бъдат пропагандирани и публично да се използват техни символи, информира ТАСС.

Според експерти, предстоящата процедура може да струва към 5 милиарда гривни (213,2 милиона евро).

Най-много селища с "комунистически" имена има в Източна Украйна, посочва агенцията, като дава за пример Днепродзержинск, Молодогвардейск, Красноармейск и "кажи-речи половината от Донецка и Луганска област", управлявани от проруски сепаратисти.

В списъка са още Дзержинск, Свердловск, Луначарское, Цюрупинск, Иличовск, Торез, Телманово и др., наречени с имената на съветски и чуждестранни комунистически дейци. Проблем са и всички селища, чието име включва думата "красный" ("червен") - Краснодон, Красний Партизан, Красний Луч и др.

Предстои да бъдат сменени също названията на улици и площади в украинските градове. По данни от официалната статистика, в Украйна има около 30 хиляди селища, в които задължително една от улиците е била наречена "Ленин".

В Днепропетровск например се очаква да бъдат преименувани 76 улици, чиито названия са свързани по един или друг начин със съветския режим.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?