Ако беше подписала договора за търговия и сътрудничество с Брюксел

Украйна можеше да получи поне 19 млрд. евро от ЕС за седем години

Украйна можеше да получи поне 19 млрд. евро от ЕС за седем години

Украйна можеше да получи от Европейския съюз не по-малко от 19 милиарда евро (26 млрд. долара) кредити и грантове в следващите седем години, ако в съответствие с очакванията беше подписала със съюза договор за търговия и сътрудничество, сочат вътрешни данни на ЕС, цитирани в четвъртък от Ройтерс.

През ноември в последния момент Украйна се отказа от подписване на споразумението за търговия с Брюксел, за да запази добрите си отношения с Русия. Това предизвика най-масовите за последните девет години след "оранжевата революция" улични протести в 46-милионната страна.

Отчаяно нуждаеща се от външно финансиране за покриване на огромния дефицит, Украйна се обърна към Русия. Президентът Владимир Путин за първи път от години на преговори се съгласи да понижи цената на газа с една трета. Той обеща също така да вложи 15 млрд. долара в рисковите държавни облигации на "братска" Украйна, обхваната от икономическа криза и политически вълнения, които нарече "погроми" и ги обвърза с намесата на Запада.

ЕС не поиска да влиза в пререкания с Русия за Украйна. Единствената точна сума, за която се говореше публично, беше за кредит от 610 млн. евро, които Евросъюзът беше готов да предложи на Киев, ако той се съгласи на условията на кредитора МВФ да извърши непопулярни икономически реформи.

Достъпните за вътрешно ползване оценки на ЕС обаче показват, че общият обем на кредитите и грантовете на съюза за Украйна между 2014 и 2020 г. щеше да бъде не по-малко от 19 млрд. евро, при условие че Киев бе подписал търговски договор с ЕС и бе постигнал споразумение с МВФ.

Източник в ЕС съобщи, че това е конфиденциална оценка, която нито веднъж не е била съобщена на преговорите с украинските чиновници.

"Ние никога няма да почнем да демонстрираме или да се съревноваваме в предоставянето на повече пари, защото същността на нашето предложение не са парите", каза източникът.

Споменатата сума е близка до 20-те милиарда евро финансова помощ, за която говори миналата седмица премиерът Микола Азаров. Той разглеждаше тази сума като компенсация за издръжката по договора с ЕС. Но съюзът се съмнява в посочената от Киев сума, необходима за привеждането на потъналата в рецесия украинска икономика към новите търговски условия след говора с ЕС и на фона на санкциите, с които Русия заплашваше съседката си.

ЕК беше готова да даде препоръки на Украйна за постигане на споразумение с МВФ, ако страната беше подписала договор с фонда.

Ако Украйна беше изпълнила всички условия на МВФ, ЕС щеше да се съгласи на "ускорено изплащане" на първия транш от икономическата помощ и щеше да започне работа над втория, съобщи източникът. ЕС щеше да организира и конференция с участието на страните донори и с представителите на частния сектор за инвестиране в икономиката на Украйна.

Съюзът подчертава, че предложението за търговско споразумение с Украйна остава в сила. Нейният първи вицепремиер Сергей Арбузов заяви миналата седмица, че Киев е готов да подпише документа, но официалните лица в ЕС не очакват каквито и да било действия на Киев в тази насока в близко време.

Европейският комисар по въпросите на разширяването Щефан Фюле каза на Арбузов преди седмица, че ако Украйна твърдо обещае да подпише договора с МВФ, ЕС ще започне работа с Киев по подготовката на пътната карта за реализация на споразумението.

В неделя обаче Фюле написа в своя профил в Туитър, че ЕС прекратява преговорите с Янукович за евроинтеграцията, като наблегна на противоречието между думите и делата на президента на фона на упражняването на сила от спецчастите срещу протестиращите на "Евромайдана".

В четвъртък правителството на Украйна внесе в парламента проектобюджета на предизборната година, който предвижда края на рецесията благодарение на помощта от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?