Украйна на крачка по-близо до безвизов режим с ЕС

Украйна на крачка по-близо до безвизов режим с ЕС
ЕС предостави на Украйна План за действие за безвизов режим. Решението бе прието в понеделник в Брюксел по време на срещата на върха ЕС – Украйна.

"Планът за действие определя всички технически условия, които е длъжна да изпълни Украйна за обезпечаване на напредъка в посока въвеждане на безвизов режим като дългосрочна перспектива", се казва в изявлението. Уточнява се, безвизовият режим ще важи "за краткосрочни пътувания за украински граждани".

Очаква се реализацията на плана "да започне веднага и да подлежи на системен мониторинг от двете страни".

Президентът на Украйна Вистор Янукович заяви, че курсът на страната му към евроинтеграция остава неизменен.

"Членството в ЕС остава стратегическа цел на Украйна", подчерта той на пресконференция след форума. Много е важно, добави той, "неизменността на този курс ние винаги да потвърждаваме с реални действия".

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че Украйна е ключов партньор на ЕС.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Барозу казаха също, че очакват през 2011 г. двете страни да приключат преговорите за ново споразумение за асоцииране, включително и споразумение за свободна търговия.

Ван Ромпой оказа натиск върху Янукович относно човешките права, като подчерта,че гарантирането на свободата на медиите, сдружаванията и събранията е "фундаментално за бъдещото развитие на Украйна". "Темпото и дълбочината на сближаването с ЕС са тясно свързани с това", добави той.

Откакто бе избран през февруари т.г., Янукович бе обвиняван, че потиска несъгласните с управляващите. Но пред събеседниците си в Брюксел той декларира, че негов приоритет остава "върховенството на закона и демократичното развитие на обществото", предаде ДПА.

На срещата на върха ЕС-Украйна е бил подписан двустранен Протокол към действащата споразумение за партньорство и сътрудничество. Рамковият документ позволява на Украйна да се включи във вътрешноевропейски програми за развитие, които са предвидени само за страни членки и официални кандидатки за членство. Така Киев ще получи достъп до програми на ЕС, например по развитието на транспортната или енергийната инфраструктура.

Украинският президент Виктор Янукович е дал гаранции пред ръководителите на ЕС за безпроблемния транзит на природен газ от Русия за Европа.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?