Украйна намалява вноса на руски газ за сметка на европейски доставки

Украйна намалява вноса на руски газ за сметка на европейски доставки

Украинският държавен холдинг "Нафтогаз", който през тази година съкрати вноса на скъп руски газ с 30 процента, планира и занапред да намалява доставките от Русия, като през 2014 г. удвои покупките от Европа. Това казва украинският енергиен министър пред агенция Ройтерс.

Вече две години Киев уговаря Москва да намали цената на газа, договорена в подписаните от предишното правителство контракти през 2009 г. Украйна смята, че тази цена е несправедливо висока.

След като руснаците отказаха да направят отстъпки, от есента на миналата година Украйна започна алтернативен внос на по-евтино гориво от европейския спотов пазар.

Киев се надява, че диверсификацията на източниците ще помогне да се понижи енергийната зависимост от Москва и да направи руснаците по-отстъпчиви.

Мисля, че вносът от Европа ще бъде около 2-2.5 млрд. куб.м. до 1 януари 2014 г., а през 2014 г. - не по-малко от 5 млрд. по тези планове и заявки, които виждам, казва министър Едуард Ставицкий пред Ройтерс.

По думите му, очакванията са средната цена на европейския газ, внасяна в рамките на договора с немската компания RWE за периода септември 2012 - септември 2013 г., да бъде 385 долара за 1000 куб. метра.

За същия период "Нафтогаз" плаща на основния си доставчик "Газпром" над 400 долара за 1000 куб.м.

Украйна получава газ от Европа по реверсивен начин газопроводите, построени по времето на Съветския съюз за транзит на руски газ към ЕС.

Технически ние сега можем да обезпечим внос на 6.5 млрд. куб.м. годишно, казва министърът.

За намаляване на енергийната си зависимост от Русия, Украйна разчита и на втечнения газ, който иска да получава с танкери от Черно море, а също чрез усвояване на местни залежи по черноморския шелф, както и чрез добив на шистов газ.

Украйна възнамерява да ползва под аренда плаващ терминал на американската компания "Excelerate Energy". От него страната може да си доставя около 5 млрд. куб.м. гориво годишно.

Министърът казва, че Турция, която по-рано заплашваше да блокира своите проливи за придвижване на танкери в Черно море, е смекчила своята позиция.

Това не е за наша сметка, а за сметка на онези, които искат да доставят (газ), тези компании водят преговори, казва Ставицкий.

През тази година Украйна подписа споразумение за разделяне на продукцията с компанията "Shell", предвиждащо разработване на Юзовското находище на шистов газ в източната част на страната.

Украйна е близо до подписването на още две споразумения с крупни международни компании. Местните власти в западната част на страната през тази седмица трябва да разгледат проект на споразумение с "Chevron" за разработка на Олеското находище на шистов газ. От него Украйна очаква да добива по 3-5 млрд. куб.м. газ, плюс още 8-10 млрд. от другото находище.

Министърът каза още, че е подготвено и до два месеца ще бъде подписано споразумение с консорциум между "ExxonMobil" и "Shell" за разработването на Скифския участък от шелфа на Черно море. След пет години добивът на газ от там се окачва да е 10 млрд. куб.м.

Отчитайки и другите планирани проекти по черноморския шелф, Ставицкий заявява, че към 2020 г. Украйна може да бъде напълно обезпечена с газ. Ако всички планове се реализират, собственият добив на газ може да замени покупките от "Газпром".

През тази година общите количества газ, които Украйна ще внесе от Русия, се очаква да достигнат 18 млрд. куб.м.

Киев все още се надява да постигне компромисно решение с Москва за цените.

Към днешна дата не можем да се откажем изцяло от руски доставки, дори и да искаме, признава министърът.

Той смята, че Москва не разбира напълно настроенията на Украйна и решителните ѝ действия за разнообразяване на доставките. Руснаците продължават да живеят в днешния ден, заключава украинският министър на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес