Украйна напълно отряза електрозахранването на Крим

Около 600 000 души са без ток, съобщава руското енергийно министерство

Украйна напълно отряза електрозахранването на Крим

Украйна напълно спря електрозахранването на анексирания от Русия полуостров Крим. Информацията бе потвърдена от местните власти, които още нямат официално обяснение защо в 13.50 часа местно време по всички електропроводи от Украйна е спряло подаването на елекричество.

Без ток са оставени всички селища и захранването на стратегическите обекти става само от локални генератори и работещите на пълна мощност две местни ТЕЦ.

Изключването на Крим от украинската електропреносна мрежа се случва за втори път през последните няколко дни. Предишното бе обяснено с повишено потребление от кримските абонати, на които Украйна е определила лимит и при надхвърлянето му ги изключва, "за да се избегне каскадно изключване в други райони".

Кримските медии обясняват, че от 13.00 часа е започнало свиването на подаваната енергия от обичайните 650 мегавата до 400, последвано от второ нареждане за ограничение до 200 мВт. След това кримският оператор е започнал намаляване до 180 мВт, когато е спряло подаването на ток от последния далекопровод от Украйна.

Подобна криза имаше на 24 декември по обяд в продължение на около 2 часа. Вицепремиерът на Крим Дмитрий Полонски вече обяви, че републиката ще предяви претенции към Киев за обезщетения, включително и за изгорели уреди.

Междувременно руското енергийно министерство съобщи, че около 600 000 души остават без ток в Крим и Севастопол, предаде РИА Новости. Според данните на руските власти без електроснабдяване в републиката остават около 493 000 души. В Севастопол пък без ток остават около 115 000 души.

Освен това от 27 декември Киев спира и влаковете, пътуващи до и от Крим., като от петък спират връзките с континенталната част на Украйна, а от 28-29 декември няма да се пропускат и влаковете към и от Москва и Минск. Влаковете ще пътуват само до гарите в Херсон и Новоалексеевка.

Споделяне

Още от Бизнес