Киев:

Украйна не може да гарантира газовите доставки за България, те са в ръцете на ”Газпром”

ЕС трябва да е по-твърд към Москва и да има консолидирана позиция

Украйна не може да гарантира газовите доставки за България, те  са в ръцете на ”Газпром”

Украйна не може да гарантира доставките на газ за България през зимата, тъй като всички гаранции са в ръцете на ”Газпром” и Европейската комисия трябва да заеме по-твърди позиции спрямо желанията на компанията. Това каза Михаил Гончар, член на украинския екип, който води газовите преговори с Русия.

”Украйна няма никакви договорни отношения с компании в Европа, в това число в България, за да гарантира доставки на газ. Всички гаранции са в ръцете на ”Газпром“, тъй като той има подписани договори както с европейските си партньори, така и с България. Именно затова гаранциите от страна на Украйна носят само технически характер – каквито обеми газ влязат в нашата система, такива количества и ще излязат”, каза Гончар пред БНР.

В преговорите в Брюксел има значителен напредък, въпреки че позицията на Руската страна показва ясно, че тя не иска да бъдат постигнати договорености, каза още Гончар.

По думите му руската страна по всякакъв начин протака преговорите, което показва, че тя не иска успешното им завършване, а техния провал.

”Всичко това се прави с цел оказване на натиск върху европейските партньори, за да се придвижи проектът ”Южен поток“. Заради това, честно казано, се води цялата въоръжена кампания срещу Украйна. Когато при кризата през 2009-а Русия обяви за главен виновник Украйна, това изобщо не отговаряше на истината, защото ние подаваме точно толкова, колкото Русия ни дава. Затова сега ситуацията е същата. Ако Русия протака преговорите и отхвърля предложенията както на Украйна, така и на ЕК, това говори само за едно – че тя планира трета газова криза, която да повтори шаблона от 2009-а година”, каза Гончар

Според него газовите преговори могат да имат много по-голям успех, ако ЕК заеме по-твърди позиции спрямо желанията на ”Газпром“:

”За да избегнем проблеми, трябва в ЕС да се изработи консолидирана позиция по отношение на Русия. В този случай ще имаме шанса да преживеем тази зима и да накараме ”Газпром“ да действа по законосъобразния начин. Ако ЕС прояви слабост, а през последните месеци ние наблюдаваме именно това, естествено е, че Русия ще действа по сценария да дестабилизира ситуацията, защото тя има няколко стратегически цели и една от тях, която пряко засяга България, е разблокирането на проекта ”Южен поток“, който на практика е във вреда на енергийната сигурност на ЕС”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?