Украйна обмисля референдум за влизането в НАТО

Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко отново потвърди намерението си да организира референдум за влизане на страната си в НАТО. Интервю с него помести днес германско издание на фона на нов изблик на насилие в Украйна, съобщи Франс прес.
 
"Като президент се ръководя от мнението на своя народ и ще проведа референдум за влизане в НАТО", заявява Порошенко пред журналисти от медийна група, включваща в. "Берлинер моргенпост".
 
Преди 4 години едва 16 на сто от жителите подкрепяха влизането на Украйна в НАТО. Сега са 54 процента, казва държавният глава.
 
Той обаче не посочва никакви срокове, отбелязва АФП.
 
Украйна изразява желание за членство в НАТО, откакто през 2014 г. в страната дойде на власт прозападно правителство, посочва агенцията, като припомня тогавашните събития - протестите на Майдана, анексията на Крим от Русия и началото на кръвопролитния конфликт в сепаратистките източни региони.
 
От своя страна Москва неспирно критикуваше приближаването на НАТО до границите ѝ въпреки обещанията алиансът да не се разширява, дадени според Русия при разпадането на източния блок.
 
Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-рано, че за влизане на Украйна в алианса ще е необходимо дълго време. Миналата пролет шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази мнение, че Киев ще може да се присъедини към ЕС и НАТО най-малко след 20-25 години, припомня РИА Новости.
 
Скептиците изтъкват също, че НАТО не приема страни, водещи териториални спорове. Киев обаче претендира за Крим, включен междувременно в състава на Русия. 
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?