Украйна очаква да е готова за членство в НАТО до 2020 година

Йенс Столтенберг и Петро Порошенко, сн: ЕПА/БГНЕС

Украйна и НАТО ще започнат разговори за пътна карта за присъединяване на бившата съветска република към Алианса, обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

След среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев той обеща да проведе реформите, с които Украйна да изпълни критериите за членство до 2020 г.

"Украйна ясно дефинира своето политическо бъдеще и бъдещето си в областта на сигурността", каза Порошенко.

"Днес ние ясно заявихме, че ще започнем дискусия за план за действие за членство на Украйна в НАТО и нашето предложение за такава дискусия бе прието с удоволствие", допълни той.

"Нашият приоритет е интеграцията в евроатлантическото пространство за сигурност с оглед на придобиване на пълноправно членство в НАТО", каза Порошенко.

Миналата седмица Украйна прие закон, който я поставя в по-добра позиция за присъединяване към Алианса. Реформирането и модернизирането на украинската армия е приоритет, подчерта тогава Порошенко.

След днешната среща Столтенберг заяви, че НАТО е приятел на Украйна и Украйна е приятел на НАТО. Алиансът е солидарен със страната в нейните усилия да се изправи срещу агресивните действия на Русия, обяви той.

"Русия продължава с агресивните си действия срещу Украйна, но НАТО подкрепя Украйна и е на ваша страна", увери Столтенберг. Той допълни, че е дошъл в Киев "за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и нашата твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на вашата страна".

Визитата на Столтенберг в Украйна е в рамките на заседанието на Комисията НАТО- Украйна. Тя идва ден след посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който призова от Киев Русия да направи първи стъпки за деескалация на напрежението в Източна Украйна, припомня Франс прес.

НАТО обещава на Украйна помощ в областта на спътниковите връзки, обяви още Столтенберг. Той каза, че почти 40 милиона евро от 10 доверителни фонда на страни от Алианса ще бъдат предоставени на Украйна като помощ в различни области, включително киберотбраната. Кибератаките са ключов елемент в хибридната война, отбеляза Столтенберг.

Той обеща на Украйна и оборудване, което да помогне при разследването на неотдавнашните кибератаки, засегнали страната, съобщи Ройтерс.

Столтенберг изрази безпокойство от нарастващите заплахи срещу наблюдателите от на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)в Източна Украйна. Той призова Русия да изтегли хилядите си военнослужещи от Украйна.

По повод новината за предстоящото начало на разговори за пътна карта за присъединяване на Украйна към НАТО Русия каза, че потенциалното членство на страната в Алианса няма да повиши стабилността и сигурността в Европа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че плановете на Украйна за влизане в НАТО засягат Русия само косвено, но въпреки това я безпокоят.

Що се отнася до призивите на Столтенберг към Русия да изтегли хилядите си военни от Източна Украйна, Песков каза, че Русия няма никакви войски в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?