Украйна официално преименува подкупа

Украйна официално преименува подкупа

В Наказателния кодекс на Украйна официално бе заменено понятието “подкуп“ и вместо тази дума ще се използва терминът “неправомерна изгода“. Поправките са били приети от Върховната Рада, съобщава “Украинская правда“, цитирана от Лента.ру в четвъртък.

Редакцията засяга преди наричаната глава “Получаване на подкуп“, която вече се казва “Приемане на предложение, обещание или получаване на неправомерна изгода за длъжностно лице“. Сходно е положението с предишната “Предлагане или даване на подкуп“, трансформирана в “Предлагане или предоставяне на неправомерна изгода за длъжностно лице“.

“Неправомерната изгода“ е определена като “парични средства или други имущества, преимущества, удобства, услуги, нематериални активи, които се предлагат, обещават, предоставят или получават без законно основание“.

Законовите поправки бяха подкрепени от 362 от 450 депутати. Мотивът за промяната е привеждане в съответствие с международните стандарти. Досега в украинското законодателство под подкуп се е имало предвид само материална изгода за чиновниците, докато в световните стандарти за рушвет се смята и даването на преференции за бизнеса.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?