Украйна ограничи достъпа на мъже от Русия на нейна територия

Пограничните служби на Украйна въведоха забрана за достъп на украинска територия на руски граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 години, съобщи РИА "Новости" в четвъртък. Лицата, попадащи в тази категория, няма да могат да попаднат на украинска територия независимо с какъв транспорт пътуват.

Пред агенция Интерфакс от пресцентъра на украинската гранична служба заявили, че от днес съществено са ограничили пропускането в Украйна на възрастни руснаци. Решението било прието във връзка с наличието на информация за възможни провокации и терористични актове.

Същевременно руската авиокомпания Аерофлот е предупредила пътниците си за наложени ограничения за влизането на територията на Украйна за някои граждани на Русия и граждани на Украйна с регистрация в Крим и Севастопол, се посочва на сайта на въздушния превозвач, цитиран от Ройтерс.

Позовавайки се на официално съобщение на украинските власти, Аерофлот посочва категориите граждани, на които може да бъде отказано да преминат границата с Украйна. Така например държавната граница с Украйна няма да могат да преминат руски граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 години.

"Пропускането на тази категория хора ще става по решение на началника на регионалното управление (на граничния отряд) след осъществяването на контрол само в извънредни случаи при наличието на документи, потвърждаващи роднински връзки, смърт или тежко заболяване на близки роднини, заверени оригинали на покани на юридически и физически лица или на основание на сведения, изпратени от администрацията на държавната гранична служба. Без потвърждаващи документи влизането ще бъде разрешено само на руски граждани, които са със семействата си с деца", се посочва в съобщението.

Освен това влизането ще бъде ограничено за граждани от мъжки пол и на Украйна на възраст от 16 до 60 години, които са регистрирани на територията на република Крим и град Севастопол.

"Гражданите на Украйна от женски пол на възраст от 20 до 35 години, които са регистрирани на територията на Крим и град Севастопол, ще бъдат пускани на територията на Украйна само след филтрационно-проверовъчни мероприятия", се посочва в съобщението.

Аерофлот препоръчва на пътниците от посочените категории временно да се въздържат от пътувания до Украйна, обещавайки да върне стойността на самолетните билети по линиите от Москва до Киев, Днепропетровск, Донецк, Харков и Одеса без санкции.

Споделяне

Още от Свят