Украйна ограничи влизането на приднестровци и на руски миротворци в страната

Министър-председателите на Молдова и на Украйна се споразумяха да синхронизират стъпките си във връзка с обстановката в региона, пише руският в. "Независимая газета", като се позовава на източник от украинския парламент.

Според източника Киев е въвел ограничения за жители на Приднестровието - молдовски сепаратистки регион, подкрепян от Кремъл, както и за разположени там руски миротворци, желаещи да влязат от Молдова в Украйна.

Депутатът от молдовския парламент Григорие Петренко потвърди "едностранните действия на Украйна по границата" и съобщи, че колегите му ще настояват премиерът Юрие Лянка да даде разяснения за договореностите с Киев с оглед положението около Приднестровието, се казва в статията.

Вестникът припомня съобщения от вторник, че Върховният съвет на Приднестровието е поискал Москва да признае непризнатата република, "предизвикали шумна реакция в Кишинев". Приднестровската депутатка Галина Антюфеева заявява пред изданието, че Тираспол не е отправял официална молба за това, но е имало консултации по въпроса.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви вчера пред журналисти, че в четвъртък правителството в Москва ще обсъди фактическата блокада на Приднестровието от страна на Украйна.

Същевременно обществени организации от непризнатата република отправиха до руския парламент молба да предвиди във федералното законодателство възможност да включи Приднестровието в състава на Русия. Послание в този дух е изпратено според в. "Ведомости" до председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и главата на приднестровския парламент Михаил Бурла.

През 2006 г. в Приднестровието бе произведен референдум, аналогичен на състоялия се тази неделя в Крим, и 97 на сто от жителите на сепаратисткия регион се обявиха за независимост от Молдова и влизане в състава на Русия, напомни ИТАР-ТАСС.

Законопроектът за приемане на нов субект в състава на Руската федерация по опростена процедура, внесен от група депутати от партия "Справедлива Русия", бе оттеглен неотдавна от Държавната дума. Председателят на комисията по конституционно законодателство Владимир Плигин обясни, че Крим е обявил независимост и затова всички промени в статута му "може да бъдат приети в рамките на действащото руско законодателство".

Междувременно законопроектът бе привлякъл вниманието на Венецианската комисия - консултативен орган орган по конституционно право към Съвета на Европа, отбеляза "Ведомости".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят