Украйна опроверга информацията за поискана от "Газпром" глоба

Украйна опроверга информацията за поискана от "Газпром" глоба

Руският монополист "Газпром" не е предоставял искане за глоби към "Нафтогаз Украйна" заради клаузата "take or pay" за първото тримесечие на 2009 г. Това заяви прессекретарят на украинската компания Валентин Землянски, цитиран в сряда от РИА Новости.

В началото на седмицата вестник "Комерсант Украйна" се позова на анонимни източници, според които "Газпром" е поискал от "Нафтогаз" глоба за количеството газ, което компанията не е купила през март. В средата на седмицата украинските медии публикуваха същата информация, в която се позовават на Богдан Соколовски, пълномощник на Виктор Ющенко по въпросите на енергийната сигурност.

За първото тримесечие на 2009 г. Украйна е купила от "Газпром" два пъти по-малко газ от предвидения по договорите. Според договореностите между двете страни, при подобен случай "Газпром" може да предяви към "Нафтогаз" искане за парични санкции в размер на 150% от стойността на газа, недоставен в периода октомври-март и 300% за останалото време.

Миналия месец министър-председателят на Русия Владимир Путин заяви, че "Газпром" няма да глобява Украйна заради намаленото закупуване на газ, като се позова на това, че "не трябва да се доубиват партньорите".

Намаляването на обемите за внос на газ в Украйна е свързано с икономическия спад в страната. Заради него потреблението на газ там е значително спаднало.

"Газпром" и други производители на газ в Русия чувствително пострадаха от кризата, тъй като търсенето на услугите им рязко спадна. Това доведе до съкращаване на добива. След края на първото тримесечие този показател в Русия намаля с 15% в сравнение със същия период от миналата година.

Споделяне

Още от Свят