Украйна пак предупреди, че Русия готви "ескалация от голям мащаб"

Министърът на обраната на Украйна Олексий Резников

Русия е струпала над 94 хиляди войници до границите на Украйна и в края на януари е възможна "ескалация от голям мащаб", каза министърът на обраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите разузнавателни служби анализират всички сценарии, включително най-лошите. Те отбелязват, че има вероятност от мащабна ескалация от страна на Русия", каза министърът пред депутати от Върховната рада (парламента).
Той посочи, че ескалацията е "вероятен, но не сигурен сценарий", а целта на Украйна е тя да бъде предотвратена.

Резников декларира, че неговата страна няма да направи нищо, за да провокира Русия, но е готова да отговори, ако бъде нападната. Украйна е силно заинтересувана от политическо и дипломатическо решение, каза украинският министър на отбраната.

Украински и западни представители изразиха неотдавна безпокойство по повод съсредоточаването на голям брой руски войници и бойна техника в близост до украинските граници и в окупирания Крим и заявиха, че това може да е знак за предстояща агресия.

Москва отрича, че планира да напада, и обвинява западните съюзници на Киев, че фабрикуват тези твърдения, за да прикрият собствените си агресивни действия.

По повод помощта на САЩ и Европа за армията на Украйна Русия обяви за "червена линия" присъствието на войници и оръжия от НАТО на украинска територия.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?