Украйна планира газов оператор с 49% участие на фирми от САЩ и ЕС

Украйна планира газов оператор с 49% участие на фирми от САЩ и ЕС

Законопроект за създаването на единен оператор на украинската газотранспортна система, в който до 49 на сто да могат да получат инвеститори от САЩ и ЕС, представи в четвъртък във Върховната Рада украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от руските медии.

Проектодокументът предвижда този оператор да получи правото да управлява на концесия или под аренда магистралните газопроводи и подземните газохранилища на Украйна.

"Необходимо е да приемем решение за модернизацията и съвместната експлоатация на украинската газопроводна мрежа. Правителството предлага да се вземат редица решения, които създават нов модел за функциониране на енергийния пазар", каза Яценюк пред депутатите.

"Съгласно изискванията на Третия енергиен пакет на ЕК ще се създаде компания-оператор, чийто контролен пакет от акции ще е изключителна собственост на държавата. 49 процента може да принадлежат на газотранспортни компании на страни от Европейския съюз, които членуват в Европейската енергийно общество, или на американски фирми, които обаче трябва да разполагат с надлежни сертификати", заяви украинският премиер.

По думите му, това ще позволи да се модернизира украинската газова мрежа и да се инвестира в нея, което ще увеличи нейната капитализация.

Яценюк смята още, че създаването на такъв оператор ще създаде нови условия за транзит на руския газ за Европа и ще е възможност за спирането на строежа на газопровода "Южен поток" и пренасочването на планираните за тази тръба количества през Украйна. От подобно решение, по думите му, най-вече ще са заинтересовани страните членки на ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес